Както ви информирахме вчера, кметът на Община Етрополе инж. Богомил Георгиев даде интервю за местното радио пред водещата Бистра Павлова, в което очерта обстановката около възникналите в Етрополския район пожари и за създадената организация за тяхното ликвидиране.
Сега ви предоставяме цялото интервю, което беше излъчено снощи в извънредно предаване.
Преди обяд ви информирах, че средствата за гасенето на пожара са на национално равнище и с тях разполагат тези хора, които имат съответните правомощия за това.
Ние направихме от наша страна това, което от нас зависи, съответните искания по съответния ред по йерархията и те бяха утвърдени. Вследствие на това се направи следното: преди около един час завърши едно разширено съвещание в пожарната в гр.Етрополе под ръководството на старши комисар Николай Николов, директор на Национална служба “Пожарна безопасност и спасяване”, Бисер Дачев -  зам.-директор на Държавната агенция по горите (ДАГ), представители на съответните структури, началниците на полицейските управления на Правец и Ботевград, на което се уточниха задачите за утре и се поставиха цели за продължаване гасенето на пожарите. Крайната задача е пожарите утре да бъдат загасени.
Сега в момента състоянието е следното: на Правешкия връх пожарът е локализиран и овладян. Има отделни огнища, които се наблюдават и се въздейства. 
На другия участък в района на Брусен, Лопян, Ямна, Черни Вит гасенето продължава със съответните групи. Създадена е организация за гасенето на пожара през утрешния ден. Ще бъдат привлечени около 270 човека, два армейски модула, които са от специално оборудвани и обучени войници. По 31 човек всеки модул или общо 62 човека със съответната техника, които ще гасят в района на Лопян-Черни Вит. Останалите сили и средства са от горските стопанства Етрополе, Правец и Ботевград със съответния разчет, както и пожарните екипи. Ще се действа по основно направление в района на Черни Вит и Лопян. Пожарът там е засегнал най-голям район и е в по-трудно достъпна местност. Затова и там се насочват основните усилия.
Медицинското осигуряване се осъществява с новата линейка, която докарахме преди десетина дена със съответния екип.
В гасенето ще бъде привлечена и една цистерна от „Елаците” МЕД с 40 тона вода, която също ще бъде в района на Ямна. Там е и сборният пункт, начало 7:30 часа утре сутринта. Групите са уточнени, под ръководството на комисар Пламен Зашев, зам.-директор на ОДМВР-София и ръководител на звено „Пожарна безопасност и спасяване”.  Ще участва и местното население, както и мъжете от Общинската администрация на Общината.
Продължава гасенето с хеликоптер, който ще се зарежда с вода от язовирите в Бойковец и Правец. Водата ще се излива над съответните пожарни огнища.
Територията, която е обхваната от огъня е в определени ивици, които не са толкова голяма площ в сравнение с цялата площ от 15 000 декара. Освен това е пожар, в който изгарят и са изгорели тазгодишните листа, които са сухи и сухите треви. Растителността, широколистните и иглолистни дървета и гори не са засегнати от пожарите.
Ето това е общо взето, което исках да споделя  и се надявам, че утре ще приключи горенето. Надяваме се и от съдействие от страна на природата, да стихнат ветровете и след това да завали. Въпреки това, само от природата няма да чакаме и правим съответната организация и участие в гасенето на пожарите. Хората са мотивирани и отговорни в своите действия.    
Наблюдение през нощта ще има ли?
Наблюдение естествено, че ще има. Определени са съответните дежурни, уточнен е и съответния ред как да се сменяват, връзката със съответните отговорни ръководители. Преди да започне гасенето на пожарите утре сутринта ще се направи разузнаване относно местоположението и скоростта на разпространението им. Чак тогава ще се издадат конкретните разпореждания и решения според обстановката, която е създадена през нощта. Ще се определят колко хора, какви групи и къде ще гасят с какви средства, ще се раздадат радиостанции, позивни,  gsm-и. Ще се инструктират за мерките за безопасност различните групи и начините, по които ще си взаимодействат и подпомагат.
Интервюто беше излъчено в извънредно предаване по местното радио в 17:00 часа на 9 ноември т.г.