Преди минути по местното радио беше излъчено интервюто на водещата Бистра Павлова с кмета на Община Етрополе инж. Богомил Георгиев във връзка със създадената организация по ликвидиране огнищата на двата пожара в Общината – на Правешкия връх и този над Лопян и Ямна.
Преди около час завърши съвещание относно възникналите пожари, в което взеха участие старши комисар Николай Николов, директор на Национална служба “Пожарна безопасност и спасяване”, Бисер Дачев -  зам.-директор на Държавната агенция по горите (ДАГ) , всички областни структури, началниците на полицейските управления на Етрополе, Правец и Ботевград. На съвещанието се определиха задачите и се поставиха целите за продължаване гасенето на пожарите, като крайната задача е до утре да бъдат загасени.
До момента състоянието е следното. Пожарът на Правешки връх е локализиран и овладян, като се наблюдават отделните огнища. На другия пожар над Лопян, Брусен и Ямна гасенето продължава и ние създаваме организация за гасенето му и през утрешния ден. Привлечени са и военни части, които са специално обучени. Общо 62 души се включват в гасенето със съответната техника в района на Лопян-Черни Вит.
На разположение е и една цистерна с 40 тона вода
Осигурено е медицинско осигуряване от София със съответния екип.
Уточнени са и съставите на групите, които ще се включат в гасенето под ръководството на комисар Пламен Зашев, зам.-директор на ОДМВР-София и ръководител на звено „Пожарна безопасност и спасяване”.    
Разпоредил съм в гасенето да се включат мъжете от Общинската администрация, ще се включи и населението от съответните села.
На разположение на гасителните екипи е и хеликоптер, който ще излива вода над посочените му огнища. Включването му се налага заради характера на територията на огнищата, която е доста голяма по площ, на места е трудно проходима и не позволява друга техника да достигне до огъня.
До сега са изгорели тазгодишни насаждения, паднала шума и сухи треви, стари и изгнили дървета. Широколистните дървета са запазени, а и все още огънят не е достигнал до иглолистни гори.   
Да се надяваме, че утре ще приключи гасенето, като се надяваме и на природата, като спре вятъра или да завали и дъжд, което ще ни улесни в работата.
Въпреки това сме създали съответната организация, хората са мотивирани и отговорни за гасенето на тези пожари.