Баскетболният шампион Лукойл Академик бе глобен с 300 000 долара за неизчистени задължения към бившите играчи на тима Стевин Смит и Ненад Джорич. Сърбинът и американецът напуснаха тима още преди две години, но и досега не са получили сумите, които клубът е трябвало да им плати. Двамата са завели дело във ФИБА, откъдето са постановили българският шампион да заплати $ 101 887 на Джорич и $ 183 033 на Смит.

Двамата баскетболисти бяха доведени през 2007 г., когато треньор на тима бе Желко Лукаич. От Лукойл обявиха, че ще обжалват решението в Международния спортен съд в Лозана (Швейц). До окончателното решение трансферите на чужденци в тима ще бъдат блокирани, каквато е обичайната практика в такива случаи.


- Това дело се точи от година и половина. Решението на ФИБА не е окончателно и ние ще обжалваме. Става въпрос за двама играчи, които, след като бяха освободени от нас, прекратиха кариерата си. Гарантираните договори, които се подписват с баскетболистите, защитават техните права, но никой не защитава клубовете. Може би е дошло време да променим нещо в тази насока. Не става дума само за Лукойл Академик, а за българските клубове като цяло - сподели спортният директор на Лукойл Академик Сашо Везенков.


Както е известно, Лукойл Академик се отказа от участие във втория по сила континентален турнир Еврокъп за предстоящия сезон.