Гражданите, за разлика от държавата, не проявяват в нужната степен нетърпимост към корупцията.

Това заяви главният прокурор Борис Велчев, който участва във втория ден на форума "Напредъкът по пътя към утвърждаване на България като европейска правова държава", организиран от БТА.

Много ми се искаше, продължи Велчев, да има повече лица, които подават сигнали за корупция, но за съжаление все още в българския обществен живот, за разлика от държавата, която проявява нетърпимост към корупцията, гражданите не проявяват такава нетърпимост в нужната степен, малко са сигналите за корупция и това обективно пречи на работата ни.

Той отбеляза, че са разработени редица документи, които да гарантират, че е налице ясна и категорична държавна политика в тази посока.

Създадени са редица органи, комисии, които анализират и изработват мерки за противодействие на корупцията по високите етажи на властта.

Заложени са като механизъм за координация между отделните антикорупционни звена в изпълнителната власт, мерки и планове, които тепърва трябва да бъдат разработени за 2008 г., допълни Велчев.

Обобщенията не вършат работа, заяви главният прокурор и допълни, че онова, на което се разчита, е гражданско съдействие с конкретни сигнали за корупция.
Той припомни, че е призовал гражданите, изнудвани от магистрати за подкуп, да го информират лично в кабинета му.

В правовата държава подозренията и лошата репутация не са доказателство, доказателство са само фактите, заяви Борис Велчев.

От своя страна вътрешният министър Румен Петков гарантира, че принципът на нулева толерантност и противодействие на корупцията на всички нива продължава да е основен приоритет на МВР.

Към 1 октомври са приключили 42 досъдебни производства за участие в организирани пресъпни групи, 568 досъдебни производства за корупция, 18 за изпиране на пари, 5 за измами с еврофондове, 1 203 за данъчни пресъпления, 555 за подправяне на разплащателни средства, 2 464 за трафик на наркотици и 100 за трафик на хора, съобщи Петков.

Той допълни, че предотвратените щети за икономиката са за над 420 хил. евро, 200 хил. лева и 112 хил. долара.

За тази година има уволнени повече от 50 служители на МВР за корупционно поведение, изтъкна Петков и заяви, че в министеството политиката на нулева толерантност към корупцията е факт, който се налага.

По думите на вътрешния министър тази година до октовмри са неутрализирани 139 престъпни групи с 862 участника, задържани за 457 лица, образувани са досъдебни производства срещу 415 лица.
Разкрити и неутрализирани са 44 контрабанди канала.

За периода октомври 2006 - март 2007г. вследствие дейността на комисията за установяване на имущество от престъпна дейност е запорирано имущество на обща пазарна стойност 17 574 684 лв., внесени са в съда 15 искания за отнемане на имущество в полза на държавата на стойност над 4 милиона лева.

Върховната касационна прокуратура е приключила работа по 54 досъдебни производства по пране на пари и организирана престъпност, внесени са 37 обвинителни акта и са произнесени 8 присъди, посочи още Петков.

Той коментира, че въпросът за бъдещето на следствието е ключов и припомни, че ръководството на министерството неколкократно е предлагало промени в НПК.
Работата на дознателите е много натоварена, а същевременно следователите не са натоварени, коментира още вътрешният министър.