Зам.председателят на Българската асоциация на жените с онкологични заболявания Веселка Маринова и Генка Енева - представител на ботевградската организация “Жажда за живот”,  присъстваха на официалното откриване на първия у нас болничен център за рехабилитация на онкоболни, което се състоя вчера в столицата. Центърът функционира към Специализирана болница за активно лечение по онкология в София. Той е разположен на площ от около 400 кв.м в една от сградите на лечебното заведение.

“Целта на специализираното звено е да подобрява качеството на живот на пациентите след период на активно оперативно лечение, лъчетерапия или химиотерапия. Всички пациенти ще могат да ползват безплатно услугите на центъра до края на годината. Капацитетът му е между 200 и 300 пациенти годишно. Графикът за рехабилитация на един пациент се изготвя по предварително разработена индивидуална програма и трае между 2 и 3 седмици. Възстановяването ще включва комплекс от специални физически упражнения и масажи, консултации с психолог, диетолог, лекар-онколог, физиотерапевт и др. Предвижда се включване на ароматерапия с танци в процеса на възстановяване на болните. За разработване на центъра е използван опита на рехабилитационни центрове в големите европейски държави” – разказа за botevgrad.com Веселка Маринова.

Стойността на проекта за Дневен център за онкологично болни възлиза на 196 000 евро. Средствата за изграждането му са осигурени по програма ФАР и от Министерството на труда и социалната политика.

Сн.: ohboli.bg