Спасителните екипи на Министерството на извънредните ситуации продължават работа в засегнатите от пороите райони на страната, съобщават от пресцентъра на министерството.

Нанесени са сериозни щети на инфраструктурни обекти, на много места е пострадала селскостопанската реколта.

Най-засегнати са областите Смолян, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Разград, Монтана, София, Бургас и др.

През вчерашния ден най-голямо количество валежи паднаха в областите Монтана, Стара Загора и Смолян.

Късно снощи, след получени сигнали от телефон 112,  екипи на МИС от Монтана са отводнили 14 избени помещения на ул. „Хаджи Димитър" №3 в града.

През днешния ден ще продължи разчистването на кални наноси от общинската пътна мрежа в областта.

През изминалото денонощие екипите на министерството са участвали в 44 акции по отводняване, оказване помощ на закъсали автомобили и отстраняване на опасни дървета и клони.

Нормализира се ситуацията в Смолян и областта след вчерашните поройни дъждове, придружени от градушка.

Напълно унищожена е реколтата освен в село Момчиловци и в съседните села Соколовци и Бостина. Към момента продължава да е затруднено движението по пътя Кричим - Девин, заради паднали камъни и земна маса.

Екипите на ГЗ ще разчистват днес пътните участъци. Изнесена пътна мрежа има и в селата от общините Девин и Баните.

Отнесен е и моста между селата Давидково и Дебеляново. Участъкът е непроходим, но има обходен маршрут, който може да се ползва. Днес екипи на ГЗ и на ЕVN ще обезопасяват засегнати електрически стълбове.

Няма населени места без ток и вода.

МИС препоръчва на гражданите:
На телефон 112 можете да потърсите спешна медицинска помощ, помощ при пътно-транспортни произшествия и други инциденти. При пътуване е препоръчително водачът на МПС да спре и да изчака спирането на пороя.