45 треньори, сред които и българинът Любомир Минчев ще завършат стажа си към ФИБА на гръцкия остров Родос следващата седмица, съобщи bulgarianbasket.com,  позовавайки се на информация от gong.bg. Програмата на международната федерация „FIBA Europe Coaching Certificate Program” стартира на друг гръцки остров – Крит, преди 2 години. За специалистите това ще е истинска кулминация на двегодишната им сериозна работа. Минчев заминава за Гърция в неделя, а до тогава ще си партнира с Ави Ковалски на тренировките на националния ни мъжки отбор, който се готви за участие на Европейското първенство в Полша през септември.
„Треньорите са изключително отдадени на програмата. Тази година им предстоят финални изпити”, коментира един от координаторите Майкъл Шуарц.  

Легендарният Светислав Пешич е ментор на програмата. „Финалният изпит не е просто шоу. Той ще е тест за всичко, което треньорите са научили в последните две години. Доволен съм от представянето на всички и съм развълнуван да видя този първи клас да се реализира в истинския свят”, заяви световният и европейски шампион Пешич.

Бившият наставник на Левски и ЛукОйл Академик Любо Минчев и колегите му досега имаха възможност да наблюдават мачове и тренировки, както и да анализират видео записи, разбира се пред погледа на някои от най-опитните специалисти в Европа начело със Светислав Пешич.