Юношите ни до 18 години оглавиха класирането в предварителна група C на Европейското първенство във френския град Мец след като днес победиха Гърция с 65:55. Момчетата на Георги Младенов са първи в групата с 3 т. и имат актив от 1 победа и 1 загуба. Българите изиграха много силни две части като на полувремето се оттеглиха с 20 точки преднина (43:23) след изключитлено добра стрелба от средно и далечно разстояние.

Гърците поведоха в началото на срещата за 8:3, но след отлични изяви на Емил Бинев и Венцилсав Петков, резултатът беше 24:14 в полза на нашите към края на първия период. Във втората четвърт юношите трупаха преднина и успяха да реализират 4 поредни тройки преди полувремето.  След почивката гърците заиграха по-добре и регулираха стрелбата си, като съумяха да намалят до 11 точки пасив (54:43). Въпреки много по-слабото представяне на българския отбор през втората половина на двубоя и слабия процент за стрелба, възпитаниците на Младенов-Клечков успяха да задържат преднината си и да запишат първа победа в турнира.

Крилото Емил Бинев изигра страхотен мач, завършвайки с 21 точки и 7 борби. Играчът на Лукойл Академик Пламен Христов записа дабъл дабъл - 16 точки и 10 борби. За гърците единствено Йоанис Агапулос достиган двуцифрен показател от 16 точки.

"Успяхме да вкараме доста от средно и далечно разстопние през първите две десятки, а Гърция не можа. Оттеглихме се с добър актив и висок процент, за разлика от тях." - коментира Бинев. "Втората част на двубоя беше много трудна, особено в нападение. Стрелбите ни не влизаха така лесно и бяхме доста изморени. Затова решихме да заложим на дълги нападения, сигурни кошове и да задържаме топката."

Шансът на националите ни да изпълнят главната цел - запазване мястото на България в дивизия а и следващия цикъл, се увеличава. Те ще го постигнат със сигурност, ако в утрешната среща победят Турция, или, ако загубят от комшиите, ще се надяват Латвия да победи Гърция. Благоприяно за нашите е и победа на гърците, но до 5 точки разлика.