За разлика от вчерашната първа контрола с Португалия, когато победиха с 30 точки разлика, тази вечер младежките ни национали бяха затруднени максимално от своите съперници. Избраниците на Иван Чолаков имъкнаха победата в последните минути, като се наложиха с 65-62.

През първите две части португалците играха значително по-добре - взеха първата част с 19-17, през втората взеха аванс от 8 точки, но в края й той бе сведен само до една - 33-32.

През третата част българите заиграха малко по-организирано, но продължиха да допускат много технически грешки, имаха доста пропуски и в защита. Преди последната четвъртина резултатът бе равен - 48-48. Пет минути преди края баскетболистите от Португалия водеха с 3 точки - 58-55. Започнаха обаче да действат прибързано и нашите национали обърнаха резултата, като минута преди края той вече бе плюс 5 за България. Най-добрият от португалския тим Жозе Соареш, реализирал 23 точки и овладял 9 борби, вкара кош със сирената и фиксира крайния резултат 65-62 за България.

Значително под нивото си от първия мач бяха Алексаснър Янев, завършил с 8 точки и направил 4 грешки, и Цветелин Иванов, който има две точки по-малко.  Най-много - 13 точки, вкара играещият в Испания Божидар Аврамов, с 12 е Христо Захариев, но той пък допусна 5 грешки, с 11 е Симеон Илиев.

За разлика от вчера, българският тим допусна два пъти повече грешки - цели 23 срещу 19 за Португалия, позволи на съперника да спечели и борбата под двата коша, след като в първата среща доминираше по този показател.

И двата отбора ще участват в европейския шампионат за младежи - дивизия Б, който започва на 16 юли в Скопие. Нашите са в предварителна група с Унгария, Австрия и домакините от Македония. Португалия е заедно със Словакия, Грузия, Швеция и Люксембург. В третата група са още  Чехия, Румъния, Холандия и Швейцария.

Основната цел на водения от Иван Члоаков и Петко Делев национален отбор е да се върнат в дивизия А, което означава, че трябва да стигнат до финалния двубой.

Националите ни заминават за Скопие във вторник, 14 юли.