Баскетболният отбор "Университет Югра" от град Сургут, чийто треньор през изминалата година бе бившият наставник на "Лукойл Академик" Желко Лукаич, от следващия сезон няма да играе в шампионата на Русия. Това съобщи пред руските медии генералния директор на клуба Сергей Олхов. Причината - липса на средства.
Клубът от Ханти-Мансийския автономен окръг не можа да намери пари за погасяване на дълговете, които възлизат на 35 милиона рубли (1 евро е равно на 44 рубли, или около 800 000 евро). В среща с шефовете на клуба от Сургут ръководството на руската баскетболна федерация все пак разреши да бъде подадена заявка за първенството на младежите и за детско-юношеската лига. Що се отнася за мъжкия професионален тим, то неговото завръщане на паркета в сургутската зала е отложено минимум с една година.
"Това е, отбор няма да има - каза Олхов пред sports.ru. - Клубът остава, но отбор няма да има нито в суперлига Б, нито в суперлига А. Не можем да намерим пари, въпреки че продължаваме да търсим. Сумата е прилична - трябват ни 35 милиона.

«В клуба останахме трима - аз, заместникът ми и счетоводителят. Сега се чудим какво да правим с играчите, които все още имат действащи договори с нас. А ако закрием и клуба, трябва да готвим и финансов отчет и да направим ревизия. Не искаме обаче да закриваме самия клуб, не мога да захвърля нито децата, нито младежите".

В интервюто си президентът натърти, че е удивен от отношението на регионалните власти към баскетболния клуб. Например хокейният отбор Югра в Ханти-Мансийск напълно успешно продължава подготовката си за новия сезон и там не става дума за финансова криза. Има и слухове, че са отделени средства и за отбора по водна топка. Без финансиране на практика остана само Университет-Югра."

Ще припомним, че през изминалия сезон тимът на "Университет Югра", воден от Желко Лукаич, зае девето място с 6 победи и 16 загуби в изиграните 22 срещи.