Ръководството на баскетболния клуб Черно море се обръща към всички крупни и средни бизнесмени да помогнат на клуба и на подрастващите в него, обяви на пресконференция днес зам.-председателят му Симеон Варчев. По думите му клубът е в безизходица.

Той посочи, че към момента клубът има 265 000 лева задължения, а средства има само за съботния мач срещу Балкан. "За следващата седмица за гостуването в Плевен няма пари за пътуване", заяви Варчев. До края на сезона на Черно море са необходими около 260 000 лева, каза още той.

Годишната издръжка на клуба за 7-те възрастови формации е около 860 000 лева, като 160 000 са сигурни от мобилния оператор Глобул. Издръжката само на детско-юношеските формации е около 250-280 000 лева на година. В клуба тренират 650 подрастващи.


Варчев вече е водил преговори със седем бизнесмени и представители на няколко политически партии, но в крайна сметка никой не се е съгласил да помогне. В момента се водят преговори със спонсор от Турция, който сам е проявил интерес, а евентуална негова намеса до края на седмицата може да спаси клуба. В противен случай Черно море ще бъде закрит.

На пресконференцията присъстваха представители на общината в лицето на Коста Базитов и Антон Жожев, който е бивш баскетболист и бивш баскетболен рефер. Те обаче обясниха, че няма законов начин общината да помогне на Черно море, като изказаха своята съпричастност към проблемите на клуба и обещаха да помогнат за намирането на спонсор. Варненската община има бюджет от 5 млн. лева за субсидии на най-малко 150 спортни клуба. От тези пари на година се падат едва 20 000 лева на баскетболния Черно море.

 

Снимка: БФБ