Народният представител от Коалиция за България Румен Петков ще заведе дело за клевета срещу министъра на финансите Симеон Дянков в началото на месец септември. Повод за решението му са твърденията на Дянков, че по времето, когато Петков е бил министър на вътрешните работи, не е допуснал осъществяването на пряка връзка между информационните системи на митническите и данъчните служби.

Народният представител от Коалиция за България заяви, че двете служби действат към Министерство на финансите и той не е имал правомощия да възпрепятства работата им. Според Румен Петков казаното от Дянков е заради "некомпетентност, недоброномереност или подвеждане от страна на нисшестоящи служители". "След 6 месеца ще се види какъв е ефектът от предприетите от г-н Дянков екскурзии в страната", допълни още Петков.

Второто твърдение на финансовия министър, че по време на управлението на Румен Петков в Министерство на вътрешните работи са поръчани 4 хеликоптера с туристически цели, депутатът от социалистическата партия определи като пълна "неподготвеност, откровена злонамереност или подвеждане". Бившият вътрешен министър поясни, че купуването на хеликоптерите е част от стратегията за изпълнение на Шенгенските споразумения и стандарти и държавата ни не е имала отношение като финансиране. Той категорично отхвърли твърденията на Симеон Дянков и определи думите му като "дълбоко неверни" и "абсурдни".

"Трябва да е ясно, че в България всеки може да бъде министър, но всеки клеветник трябва да бъде даван на съд", каза още Румен Петков.