Наставникът на Дебрецен Андраш Херцег даде интервю за "Труд". Ето какво сподели той преди първия мач между неговия тим и Левски в 4-ти предварителен кръг на ШЛ:

Какво знаете за Левски?

- Съперникът ни има добро име и репутация в европейския футбол. Редовно участва в турнирите и отборът е опитен. На този етап нямаше как да се паднем със слаб отбор. Левски има качествени футболисти, играе атрактивно и е много добре организиран клуб.

Колко мача сте гледали?

- На дискове изгледах двата мача с Баку и лично дойдох на стадиона за шампионатния двубой с Ботев.

Кой е фаворитът?

- Преди първия мач ще кажа, че няма фаворит и шансовете са равни.

Кой е голямата звезда на Дебрецен?

- Имаме няколко национали и опитни футболисти. Но не сме отбор от звезди. Важното е, че имаме колектив.

Какъв футбол обичате да практикувате?

- Харесвам стила на Левски. Къси пасове, бърза игра. Прилича ми на Барселона, който е уникален отбор. Харесвам отборите, които атакуват, които показват красивото лице на футбола.

Колко фенове очаквате на реванша, който няма да е на вашия стадион, а в Будапеща?

- Не знам, може би над двайсет хиляди. Зависи от резултата в София. Понеже съм убеден, че ще се представим добре в България, стадионът в Будапеща ще е пълен.

Какви са премиите в Дебрецен за елиминирането на Левски?

- Бонусът е за влизане в групите на Шампионската лига. За клуб като Дебрецен, който никога не е постигал подобно нещо, това е въпрос на чест. Не на пари. Успеем ли, цяла Унгария ще бъде горда с нас. Затова не искам да говоря за пари.

Какво знаете за българския футбол?


- Съжалявам, не съм гледал достатъчно мачове, за да ви дам добър отговор. Наблюдавал съм националния отбор на България, някои срещи от евротурнирите, но това е малко. Обожавах златното ви поколение, което взе бронзови медали в САЩ през 1994 г. Феноменални футболисти, талантливи, понякога с чепат характер. Харесвах Стоичков, Лечков, Костадинов. Просто гениални футболисти. Иначе за българското първенство съм говорил с играчи, които бяха при вас - Дьорд Шандор, Золтан Фехер, Ищван Ференци и Петер Кабат.

Срещали ли сте се с българския футбол в миналото?

- Никога. Гледал съм само мачове на Георги Аспарухов. Беше велик футболист. Това е най-старият ми спомен, но личен опит с вашите отбори нямам. Така ще е до сряда. Надявам се сладко да си спомням за този ден.

Знаете ли, че в последните евродвубои МТК отстрани ЦСКА, а Ференцварош изхвърли Левски?

- Да, прочетох го във вестника. Сега целта ни е да направим три от три.

Защо толкова много падна нивото на унгарския футбол в последните десетилетия?

- Можете да напишете книга по този въпрос, но сега имате само няколко реда. Дааа...А и футболът ни сега е в прогрес. Националният тим има шансове за класиране на световното. Дебрецен е на прага на Шампионската лига. Искаме да влезем и работим за тази кауза.