Футболистите на Балкан претърпяха първо поражение в новия шампионат на Западната Б група, след като в третия кръг отстъпиха като гост на Ботев Враца с 3-1. Същият този резултат можеше да е и в полза на "зелено-белите", но затова попречиха първо варненският съдия, а след това и самите футболисти на Балкан.

Цели двайсет и пет минути домакините така и не можаха да стигнат в близост до вратата на Митев. При първото им влизане в наказателното поле реферът отсъди смехотворна дузпа в тяхна полза, и то без да има каквото и да е съприкосновение между техния нападател и бранителя на Балкан Христо Арангелов. Самият играч на "Ботев" така и не разбра в първия момент какво свирна съдията, дори си помисли, че му дава жълт картон за симулативното падане. Показателен бе и присмехът по трибуните от феновете на домакините. Всичко това стана пред очите на президента на БФС Борислав Михайлов, който бе дошъл заедно с министъра на спорта Свилен Нейков и социалния министър - бившия кмет на Враца Тотю Младенов, да открият построения сектор В на стадион "Христо Ботев". Дузпата бе изпълнена точно от Емануил Борисов и врачани поведоха с 1-0.

Четири минути по-късно Димитър Кръстев от Балкан бе изблъскан брутално с две ръце в наказателното поле на "Ботев" точно пред очите на рефера, но не последва никакъв сигнал. Така стана и в 40-та мин., когато бранител на домакините игра отявлено с ръка. Този път съдията дори бе готов да надуе свирката, но нещо го спря в последния момент и пак подмина с лека ръка ситуацията. При последвалите протести от страна на "Балкан" обаче не се посвени да вдигне жълт картон на Мариян Христов. Три минути преди това Петър Лаков от "Балкан" бе изведен на чиста позиция, но от 7-8 метра не избра опразнения ъгъл, а би там, където бе вратарят и топката се удари в краката на стража на Ботев.

Второто полувреме бе далеч по-интересно и драматично. "Балканци" постепенно овладяха напълно инициативата и изравнителният гол не закъсня. Това стана в 67-та минута, когато Кръстев центрира отлично, Мариян Христов се извиси над цялата защита на домакините и с глава насочи топката в мрежата за 1-1. Само три минути след това Кръстев получи пас от защитник на "Ботев" и излезе сам срещу вратаря, но ударът му с десния крак бе спасен, а с това и възможността "Балкан" да нанесе окончателния удар срещу домакините, които вече бяха подвили опашки. Този пропуск обаче им подейства окуражително и на свой ред те стигнаха до две голови положения - първо топката удари напречната греда, а след това профуча на сантиметри покрая десния стълб на вратата на Митев. Почти веднага след това гредата спаси и врачани след прехвърлящ удар с глава на Иван Редовски, а при следващата атака влезлият като резерва Станислав Иванов можеше да вкара втори гол за "Балкан", но диагоналният му удар бе отразен от вратаря.

Когато голът във вратата на Ботев се печеше, дойде нелепата грешка на Григор Стойчовски. Без да бъде атакуван пред пеналта, той подаде в краката на играч от домакините и резултатът стана 2-1 за тях. Всичко това подейства доста зле на избраниците на Стоян Коцев, особено на най-опитния играч Мариян Христов. Той не овладя нервите си и за остро влизане получи втори жълт картон, след което бе отстранен от игра. А реакциите му след това не съответстват на ореола му на футболист, носил капитанската лента на националния отбор на България и ставал шампион на Германия след 11 години в елита на немския футбол. Заради подобна изцепка в предпоследния кръг на миналия шампионат Мариян бе наказан за три мача и влизането му срещу "Ботев" бе веднага след изтичането на наказанието му за 3 срещи.

В предпоследната минута при една контра домакините вкараха и трети гол. Нашите отново протестираха за засада. Но дори и да е имало такава, времето прото изтичаше.

Така "Балкан" остана само с 1 точка след първите три кръга. Докато в същото време новакът "Ботев" вече събра цели 7.

Тази събота нашите ще трябва да гонят задължителна победа в Ботевград срещу друг "Ботев", този от Криводол. И веднага след това - на 4 септември, такава и във Видин в отложен мач от първия кръг.