Предварителните медицински тестове на 18-годишната шампионка на 800 м Кастер Семеня (ЮАР), около чийто пол има известни съмнения, са показали завишени тестове на мъжкия хормон тестостерон, твърди английският в. "Телеграф".


Източник, "близък до разследването", потвърдил пред вестника, че тестовете преди началото на шампионата са показали наличие на три пъти по-високо ниво на тестостерон.


Оказва се, че треньор на южноафриканския тим е бившият наставник на ГДР д-р Екарт Арбайт. Преди време той беше обвинен от атлетка, че й е давал толкова анаболни стероиди, че е била принудена да претърпи операция на пола и да доживее остатъка от дните си като мъж. Хайди Кригер се подложи на операция през 1997 г. и сега живее като Андреас Кригер.


В доклад на германска парламентарна комисия Арбайт беше посочен като ключова фигура в източногерманската допинг машина. Той призна, че е участвал в програма за допингиране на състезатели, което доведе до успехите на ГДР в атлетиката през 70-те и 80-те години на миналия век. Арбайт обаче твърди, че след падането на Берлинската стена не се е занимавал с подобни неща и сега има "чисти тренировъчни методи".
Германецът беше поканен преди време от бившия главен треньор на британските атлети Франк Дик да работи с олимпийската шампионка на седмобой от Сидни 2000 Денис Люис.


Въпреки че не е ясно дали Арбайт работи системно със Семеня, в Международната федерация по лека атлетика е светнала червена лампичка за възможни намеси в хормоналния баланс на шампионката. Южноафриканската федерация е предоставила на ИААФ данните за резултатите от теста за тестостерон, които ще бъде използвани за установяване пола на Семеня.


В момента парламентът в ЮАР подготвя оплакване до комисаря по човешките права в ООН около скандала със Семеня. В него се твърди, че тестовете за пол са "грубо и жестоко намесване на личните права".