Португалия записа впечатляващ успех със 7:0 над КНДР в мач от Група "G" на световното първенство в ЮАР. Така селекцията на Карлош Кейрош загря по идеален начин за заключителния сблъсък с Бразилия, който ще определи първенецът в групата. В момента "Селесао" е на върха с 6 точки, а Кристиано Роналдо и съотборниците му заемат второто място с 4. Останалите два отбора от групата Кот д`Ивоар и КНДР напускат безславно Мондиала.

Селекцията на Карлош Кейрош надигра тотално севернокорейците на стадион "Грийн Пойнт" в Кейптаун. До почивката обаче падна само едно попадение. Негов автор стана Раул Мейрелеш, разписал се в 29-ата минута. В 7-ата Рикардо Карвальо засече с глава центрираната отдясно топката, но тя се отби в напречната греда. Тя предотврати гол в мрежата на КНДР и в 71-ата минута, тогава след силен далечен изстрел на Кристиано Роналдо.

След почивката головете във вратата на Ри Мьон Гук започнаха да падат един след друг. В 53-ата минута Симао Саброса направи 2:0. Уго Алмейда и Раул Мейрелеш комбинираха на границата на наказателното поле, последният изведе Симао на стрелкова позиция, за когото не бе проблем да промуши топката в мрежата на севернокорейците. Три минути след това Уго Алмейда вкарва с глава, засичайки центриране отляво на Фабио Коентрао. 4:0 направи Тиаго Мендеш. Халфът на Атлетико (Мадрид) прати неспасяемо топката във вратата на КНДР след асистенция на Кристиано Роналдо. В последните десетина минути на двубоя паднаха още три попадения. В 80-ата влезлият малко по-рано Лиедсон също успя да се разпише. Другата резерва Дуда проби по лявото крило, последва остро центриране в наказателното поле на КНДР, където Ри Кван Чон не се намеси адекватно и подари топката на Лиедсон, който я прати в мрежата - 5:0. В 88-ата минута Кристиано Роналдо счупи каръка, който го преследваше след двете ударени греди в последните две срещи. В този момент звездата се възползва по отличен начин от груба грешка на бранителите на КНДР и записа първото си попадение на своята сметка в ЮАР - 6:0. За крайното 7:0 се разписа Тиаго Мендеш, който стана единственият с два гола в този мач.

Така и във втората среща между Португалия и КНДР паднаха много голове. В предишният сблъсък, игран през 1966 година на Мондиала в Англия, португалците побеждават севернокорейците с 5-3, въпреки че изостават с 0:3.