Световната атлетика е изправена пред един от най-големите казуси в историята си, след като стана ясно, че тестовете на световната шампионка на 800 м от първенството в Берлин Кастер Семеня, сочат че тя има както женски, така и мъжки полови белези, разкри „Дейли телеграф".

Световната атлетическа асоциация е готова да дисквалифицира Семеня от следващи състезания и освен това ще и препоръча да се оперира, за да избегне евентуални здравни проблеми. Нейният златен медал също ще бъде отнет.

Споровете около пола на шампионката се разразиха веднага след изключително убедителната й победа на световното първенство, като от кадрите бе видно, че Семеня трудно може да бъде определена като жена. Тези съмнения са се потвърдили и вече с голяма доза сигурност може да се каже, че тя е хермафродит. Оказва се, че тестостеронът в тялото й е над три пъти повече от нормата за жена, което е обусловено от липсата на специфичните женски вътрешни полови органи - матка и яйчници. За сметка на това тя има вътрешни тестиси. Именно те произвеждат обилното телесно окосмяване.

Случаят е изключително деликатен, тъй като е на път да се разрази и политически скандал, защото в родната й Южна Африка не приемат „скалъпените" обвинения спрямо „тяхното момиче".

„Очевидно имаме доказателства, че тя е хермафродит, но проблемът е, че всички страни от Африка са обединени около нея и я защитават всячески. Затова евентуалната ни позиция трябва да бъде перфектно прецизирана и да не позволява да бъде оспорена. Казусът е твърде личен.", коментира високопоставен член на ИААФ, пожелал анонимност.

От своя страна шампионката заяви: „Това ми звучи като злобна шега, но не ме притеснява. Господ ме е направил и аз се приемам такава. Това съм аз и се гордея със себе си. Не ми се иска да коментирам тези тестове, дори не мисля за тях", коментира от своя страна 18-годишната атлетка.