БСП и ДПС проведоха първите разговори за искане на вот на недоверие на кабинета „Борисов”. Двете партии обаче имат разминаване по темата, която да стане повод за искането. От левицата отчитат три - колабиращото здравеопазване, провалените антикризисни мерки и обедняването на българите. От движението пък смятат, че кризата в духовната сфера трябва да бъде повод за вот на недоверие.

За да бъде уточнена причината, поради която според опозицията кабинетът трябва да бъде свален, БСП и ДПС ще се срещнат отново следващата седмица. И от двете партии обаче смятат, че дебатът трябва да се състои преди обсъждането на държавния бюджет за следващата година.

„Един вот на недоверие има няколко цели. Първата цел е заявяване на ясна позиция по отношение на политиката на правителството в съответната сфера. Втората цел е ясното разграничаване в политическото пространство кой къде се намира – кой е опозиция, кой е управляващ. Защото има поне една или две партии, които играят едновременно на опозиция и на управляващи. И третата цел е изостряне на дискусията по една или друга тема”, обясни Сергей Станишев.

„Няма да допунем грешката на предишни опозиции, първо, да заявяват намерение за вот на недоверие, и после, в продължние на седмици, да търсят тема. Това би било индикация, че отношението към този инструмент е самоцел”, коментира Лютви Местан от ДПС.

„Напротив, струва ми се, че за година и два месеца правителството се провали в доста сфери. И по-скоро е трудно да се избере тема, по която да се иска вот на недоверие, а това не бива да се оценява като лутане коя тема да се избере. Според ДПС най-тежки са преките последици на провалената финасово-икономичекса политика в духовната сфера”, обясни Местан.

Синята коалиция няма да участва в консултации за вот на недоверие срещу кабинета "Борисов", които ще води левицата, съобщиха от обединението. Като причини да откажат да участват в разговорите сините посочват дълбоките и принципни, и политически различия по въпроса за управлението на страната.

Според десницата БСП и ДПС не са разумна алтернатива на управлението на ГЕРБ, защото носели значителна част от отговорността за сегашното тежко положение в страната. Лидерът на „Атака” Волен Сидеров пък изрази съмнение, че Синята коалиция ще се дистанцират от вота на недоверие и ще подкрепят БСП и ДПС. От ГЕРБ изразиха задоволство от позицията на сините, защото също като тях вотът цели политическа криза.