85% от вноса на дизелово гориво е бил в сивия сектор. Това показва сравнението на данни след като контролът в данъчните складове за горива бе затегнат.

Вносът за една седмица на дизелово гориво от 1 014 088 е намалял на 175 226 литра, съобщи финансовият министър Симеон Дянков на пресконференция, на която представи резултати от съвместните проверки Министерство на финансите, Агенция „Митници" и Национална агенция по приходите (НАП) .

Според него намаленият внос на дизелово гориво 6 пъти показва, че делът на сивия сектор е над 85%.

Подобна е ситуацията и при базовите масла, които са намалели над 60 пъти в сравнение със същия период през юли.
За предпоследната седмица на миналия месец вносът на базови масла е бил над 2 милиона литра, докато за същия период този месец количеството е 34 390 литра.

От тези данни пък следва, че 99% от пазара на базови масла в България е част от сивата икономика, заяви министъра на финансите.

„Това е само за една седмица, но това показва обема на сивата икономика и показва къде ние губим от акцизи", коментира министърът.

По думите на Дянков така може да се определи и кои са фирмите или физическите лица, които излизат от дейността при затягането на контрола, и съответно върху тях може вече да се насочат по-конкретни проверки. Те са започнати още от днес, увери министърът.

Според данните от събраните приходи от акцизи тази година употребата на алкохол е с 37% по-малко, посочи Дянков. Според него това е съмнителен резултат и затова от днес е започнала инспекция на най-големите производители в този бранш.

Министърът посочи и че се прави цялостен анализ къде изтичат средства и в началото на следващата година ще се предложат нормативни промени, за да има друга законова база, която да подпомогне работата между НАП и Агенция „Митници".

„Оказа се, че в тези следващи месеци, когато трябва да повишим приходите, на митниците ще се наложи да връщат много средства", каза директорът на НАП Ваньо Танов.

Като пример той посочи краткия срок за реализацията на цигарите със стар образец бандерол и каза, че Агенция „Митници" ще трябва да възстанови около 130 милиона лева акциз, заради унищожените големи количества готова продукция.

Той съобщи още, че се планира данъчните складове за горива да бъдат оборудвани с онлайн връзка с митниците.
Обмисля се и въвеждането на система, която да следи входа и изхода на данъчните складове за алкохол.