Сто и петдесет лева е еднократната целева помощ за ученици, записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите в началото на учебната 2009-2010 година.
Това реши правителството на вчерашното си заседание, съобщи правителствената информационна служба.
Целевата помощ за ученици се отпуска само на семейства, чиито деца са записани в първи клас в държавно или общинско училище за първи път и чиито средномесечен доход не надвишава дохода, определен за получаване на семейни помощи в Закон за държавния бюджет на България за 2009 г.
Документи за отпускане на еднократната целева помощ се подават в дирекция „Социално подпомагане”. Крайният срок е 30-ти септември, като всички, чиито деца за пръв път ще влязат в училище, могат да се възползват от помощта, която им се предлага.
Родителите трябва да предоставят заедно с молбата-декларация и уверение за брутни месечни доходи за последните 12 месеца. В тях не се включва месеца, в който се подават документите.
Освен това са нужни и удостоверение, че детето е записано в първи клас, удостоверение за раждане на първокласника, лична карта на родителя за справка. 
Еднократната помощ от 150 лв. се предоставя под формата на пари или социална инвестиция. 
Сумата покрива основно и единствено нуждите на децата в началото на учебната година.