Окръжната прокуратура в Благоевград e повдигнала обвинение за поръчителството на взрива в Разлог.

То е срещу 36-годишен арменски гражданин Руфик Казарян, който е задържан за 72 часа, съобщават от пресцентъра на МВР. Ще бъде направено искане за постоянното му задържане.

Руфик Казарян е постоянно пребиваващ в България и не е криминално проявен.

Припомняме, вчера малко след 8 часа в Разлог при отваряне на гаражната врата взрив уби 29-годишната Снежана и 5-годишния й син. По-малкото дете - 2-годишно момченце - бе прието за лечение в болница „Пирогов".

Срещу Казарян е повдигнато обвинение за склоняване на неустановено лице за извърши убийство, т.е. той е подбудител или поръчител, съобщи окръжният прокурор Елка Атанасова.
Престъплението е квалифицирано като умишлено убийство на повече от едно лице, извършено с бойна граната.

Това се квалифицира като убийство, извършено по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, обясни още прокурорът.

Повдигнатото обвинение срещу Казарян е по чл.116, ал.1, т.4 и т.6 във връзка с чл.20 ал.3 от НК.

Останалите трима задържани по случая продължават да се разпитват като свидетели. Засега няма да им бъдат повдигани обвинения. Те остават с полицейска мярка за задържане 24 часа.
По непотвърдена информация и тримата също са арменски граждани.

До момента са разпитани 10 свидетели, назначени са експертизи и са събрани веществени доказателства от мястото на трагичния инцидент.

Окръжният прокурор Елка Атанасова отбеляза, че до разкриването на поръчителя на убийството се е стигнало след усилена съвместна работа на прокуратурата с разследващите полицаи от РУМВР-Разлог, колегите им от ОДМВР, Главна дирекция "Криминална полиция" и психолозите от Института по психология на МВР.