Районната прокуратура в Асеновград образува досъдебно производство срещу внука на Цар Киро - 19-годишния Георги Рашков, заради агресивно поведение, грубо нарушаващо обществения ред, както и заради заканата му за убийство, отправена към репортера Емил Кацаров.

Тийнейджърът ще бъде обвинен за посочените престъпни посегателства, а наблюдаващият прокурор ще прецени дали трябва да се вземе срещу него мярка за неотклонение.

В понеделник в землището на село Катуница Кирил Рашков, по-популярен като Цар Киро, е отнел насила от журналиста на PRO.BG касета с видеозапис. На нея имало заснет материал, свързан с разследване на незаконни строежи на ромския лидер.

По-късно в Катуница, пред дома на алкохолния бос, репортерът е бил заплашен с убийство от Георги Рашков. По думите на потърпевшия, внукът му казал, че ще му откъсне главата. Тийнейджърът се опитал и да го удари.

Намесата на полицията прекратила саморазправата. Касетата със записа е била върната на журналиста от ромския "монарх" в присъствието на униформени служители.

За извършените от Георги Рашков престъпления (нарушаване на обществения ред и заплаха с убийство) законът предвижда съответно лишаване от свобода от една до пет години и затвор до шест години.