Парламентът започна разглеждането на първо четене на проектобюджета за 2008 г.

В присъствието на премиера Сергей Станишев председателят на бюджетната комисия Румен Овчаров и финансовият министър Пламен  Орешарски представиха параметрите на Закона за държавния бюджет за  2008 г.

По думите на Овчаров, като основни приоритети в него са предвидени противодействието на нарастващия външнотърговски дефицит и дефицита на текущата сметка, преструктуриране на бюджетните разходи и ускорено модернизиране на публичната инфраструктура, финансово обезпечаване на програмите за научно-техническа и развойна дейност, продължаване на реформите в образованието и здравеопазването, осигуряване на растеж на доходите на заетите в публичния сектор и пенсионерите.

Макрорамката за догодина предвижда икономически растеж от 6.4 процента (колко е и очакваният за тази година), инфлация в края на годината 4.5 процента, средна инфлация за периода 6.9 процента, курс на лева спрямо долара  - 1.40, дефицит по текущата сметка на платежния баланс в размер на 21.9 процента от Брутния вътрешен продукт, преки чужди инвестиции - 15 процента от БВП.   

Според бюджета за 2008 г. се очаква БВП на глава от населението да достигне 40.3 процента от средното равнище за ЕС.

В бюджета са заложени и реформи в данъчно-осигурителната система. Предвиден е  излишък в размер на  3% от БВП.

Най-голям дял от публичните разходи се предвижда са социално-осигурителното подпомагане и грижи.

Пламен Орешарски подчерта, че предвиденото 3-процентно превишение на приходите над разходите в бюджета ще бъде резерв, който ще осигури  повече гъвкавост за реализицията на секторните политики.

Той изтъкна, че финансовата устойчивост не е достатъчно, но е абсолютно необходимо условие за изпълнението на набелязаните политики.

Финансовият министър изрази увереност, че положителният сценарий  за развитието на България преминава през одобряването на предлагания бюджет.

Членът на Висшия съдебен съвет Иван Колев представи пред депутатите вижданията на ВСС за бюджета на съдебната власт, като не пропусна да отбележи разминаването в позициите на ВСС и на МС.

Колев изтъкна важността и ролята на съдебната система, както и необходимостта от осигуряване на достатъчно средства от държавата.

Той подчерта, че е необходимо щатно окомплектоване на системата, което предполага съществени разходи, подобряване на инфраструктурата, включително създаване на условия за опазване на класифицираната информация, осигуряване на съдебни зали с необходимото оборудване, усъвършенстване на информационните технологии в работата на съдебната власт, повишаване на професионалната квалификация.

Колев изтъкна и необходимостта да се предвидят средства за контрол  върху органите на съдебната власт.

Според него не са ясни аргументите на правителството да отхвърли предложенията на ВСС за ползване на преходния остатък и за възможността да променя показателите на бюджета за съдебната власт. 

Колев изрази надежда, че депутатите с гласуването си ще осигурят достатъчно средства за нормалното функциониране на съдебната власт през 2008 г. 

Разходите за образование догодина ще нараснат с 470 милиона лева спрямо 2007-ма. В здравеопазването ръстът е 350 милиона лева.

С повече от 50 процента е предвиден ръст и на капиталовите разходи. Общата сума за тези дейности догодина ще е над 4 милиарда и 200 милиона лева. Средствата ще се използват за изграждането на модерна инфраструктура.

Очаква се преките чуждестранни инвестиции да надхвърлят 4 милиарда и 700 милиона лева.

Единният национален стачен комитет очаква 3000 участници в националния протест в столицата.
Според педагозите отделените 4,2 процента от БВП са крайно недопастачни.
По време на приключилата преди преди седмици учителска стачка, както и в момента учителите и синдикатите настояват 4,7% от БВП.

"Това е протест, с който заявяваме безхаберието на българското правителство, което на думи обявява за приоритет образованието в България, а на практика обрича българския учител и работещите в системата на средното образование на ниски доходи и мизерно съществуване през 2008 г.", се казва в обръщение на ЕНСК.

В гражданския протест ще участват обединени синдикатите, както и редица браншови организации.