Най-сетне българският мъжки волейболен тим спечели медал от европейско първенство. Това стана днес в Измир, където момчетата на Пранди унизи Русия с 3:0 (25::17, 26:24,25:21) и пред погледа на президента Първанов и министър Нейков издигнаха трибагрениха на пилона зад почетната стълбичка.

Нашите определено показаха най-добрите игри от всички отбори през цялото първенство, но сякаш вчера се бяха уплашили, че могат да направят чудото в полуфинала срещу Полша. В останалите срещи обаче националите доказаха, че наистина са най-добрия тим не само на Стария континент, но и в целия свят.

Така след третото място на световното първенство в Япония и третото място в турнира за Световната купа (пак в Страната на изгряващото слънце).

За 24 минути игра в Измир момчетата на Пранди затвориха първия гейм при 25:17.Втората част се разви по същия сценарии, но нашите се отпуснаха при двадесетата точка и позволиха на противника да се доближи на една разлика и дори позволиха изравняване на няколко пъти (22:22, 23:23, 24:24).

Въпреки това с ас на Владо Николов нашите заслужено достигнаха до 26:24 и така са само на гейм от отличията.

Третия гейм обаче показа истинското превъзходство на България над разбития руски тим. Руснаците водеха непрекъснато и дори в един момент натрупаха аванс от пет точки. И какво от това? Нищо! След 19:19 на терена имаше само един тим, който се радваше за удоволствие.

Така стигнахме до една от паметните победи в историята на родния волейбол. През 1983 година нашите пак бяха трети, но в Берлин, а на този ден през 1995 година в Пирея загубиха бронза след поражения от състава на бивша Югославия.