Хората с тъмна коса са психически по-издръжливи, а хората със светла по-често обичат да капризничат. В зависимост от цвета на косата може предварително да се предскаже дори към какви заболявания е склонен даден човек, показват резултатите от изследване на шведски учени.

Редица техни експерименти показват, че нервната система на хората с тъмен цвят на косата не е толкова ранима. Те са по-издръжливи и психически, и физически в сравнение с хората със светла коса.
Блондините, особено от скандинавски и нордически тип, много по-често капризничат и това им доставя голямо удоволствие. Освен това те се нуждаят от по-малки дози лекарства в сравнение с брюнетите.

Учените твърдят също, че са открили и зависимост между цвета на косата и предразположеността към определени заболявания. Хората с рижава коса са застрашени в по-голяма степен от рак на кожата. Луничките, които украсяват повечето рижави хора, са своеобразна защита, която предпазва най-важните участъци на организма от светлинното въздействие.

Генът, отговарящ за светлия цвят на косата, е много древен - той е наследен от неандерталците. Но това не говори за дълголетие на блондините, а напротив - за тяхната уязвимост - не трябва да се забравя, че неандерталците са измрели като не са успели да се приспособят към природните катаклизми през онези времена.

Жените с кестенява коса са по-склонни към "женски" болести, те често страдат и от главоболие. Естествените брюнети и брюнетки пък страдат повече от болести на пикочната система. За тях са характерни и внезапните случаи на инфаркт на нервна почва.

Хората с дълга коса са по-спокойни, по-консервативни и ценят душевното спокойствие. А хората, които често променят прическата си се намират в постоянно търсене на самите себе си, завяват изследователите, цитирани от Би Би Си.