Специални бикини пазят дамите от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи. “Умните” гащички SmartSwim UV Intensity Bikini са дело на канадската компания Solestrom.
Технологичният елемент в бикините е същевременно и декоративен. На връвчиците са нанизани герданчета от пластмаса, които променят цвета си, когато нивото на лъчите превиши допустимите норми.
При слабо и умерено ултравиолетово излъчване герданчето има бял или светлолилав цвят.
Когато обаче интензивността на лъчите превиши нормата, "броеницата" става тъмнолилава, което е ясен сигнал към дамите да прекратят припичането на слънце.
Напоследък хората отделят все по-голямо внимание на вредното влияние на окръжаващата среда и, в частност, на ултравиолетовите лъчи. Търсенето на защитните бикини е превишило очакванията на Solestrom, коментират от компанията пред foxnews.com.
Един брой от SmartSwim UV Intensity Bikini струва около 100 щатски долара. Налични са различни размери, за да се възползват от нововъведението както по-слабичките, така и закръглените потребителки. Технологията действа и в облачно време, когато по принцип хората не ги е грижа за ултравиолетовото излъчване.