Първата дама на САЩ Мишел Обама победи държавни глави от нежния пол, изпълнителни директорки и звезди в битката за титлата на най-влиятелна дама в света на американското списание „Форбс", предаде Ройтерс. На второ място в класацията на най-влиятелните жени в света се нарежда Ирене Розенфелд, изпълнителен директор на компания „Крафт фудс", която придоби срещу 18 млрд. долара британската компания „Крадбъри".

На трета позиция е американската телевизионна водеща Опра Уинфри, която идната година приключва телевизионното си шоу, излъчвало се цели 25 години. На четвърто място е германският канцлер Ангела Меркел, която миналата година беше начело на класацията. На пета позиция се нарежда американският държавен секретар Хилари Клинтън. Следва  я на шесто място изпълнителният директор на компанията Пепси Ко Индра Нуйи. На седмо място е поп изпълнителката Лейди Гага, изброява БТА.

В десятката попадат още Гейл Кели, изпълнителен директор на австралийската финансова компания „Уестпак банкинг", певицата Бионсе и актрисата и телевизионна водеща Елън де Дженерис.

Мойра Форбс, вицепрезидент и редактор на женското издание на списание „Форбс" уточни, че Мишел Обама е начело на класацията на 100-те най-влиятелни жени на планетата заради това, че все още е популярна сред обществото в качеството си на първа дама - мисия, която тя е приела присърце, както и заради кампанията й за насърчаване на здравословния начин на живот и за борба с затлъстяването сред децата. В отговор на тази кампания американски хранителни компании поеха ангажимента да намалят калориите в произвежданите от тях храни до 2015 г. Белият дом пък използва помощта на първата дама в кампания за набиране на средства за демократите за изборите в щатите Колорадо и Калифорния.

В класацията на американското издание на 100-те най-влиятелни жени на планетата на 95-о място е кандидатката за президент на Бразилия Дилма Русеф. Кралицата на Йордания Рания е на 76-о място. Президентът на Аржентина Кристина Фернандес заема 68-о място, а колежката й от Коста Рика Лаура Чинчиля е на 83-о място.