Българският мъжки национален отбор по волейбол записа първа загуба на турнира за Световната купа в Япония, след като отстъпи на САЩ с 2:3 гейма (27:29, 25:20, 30:28,12:15 22:25) в първия си мач в градчето Тояма. По този начин българите се препънаха за първи път в преследване на целта си, а именно завоюване на олимпийски визи за Пекин 2008.

Първият гейм бе изключително равностоен, като за наше съжаление България загуби с 27:29. При първото техническо прекъсване американците водеха с 8:6, докато при втората задължителна пауза разликата бе намалена на една точка - 16:15. В самия край на гейма възпитаниците на Мартин Стоев имаха шанса да го вземат на три пъти, но това така и не стана.

Точно обратното се случи при резултат 27:27, когато САЩ реализира две последователни точки и поведе с 1:0 в мача. През втората част родните "трикольори" обаче показаха класа и успяха да спечелят с 25:20, за да изравнят нещата до 1:1 гейма. При първото техническо прекъсване преднината ни бе само точка - 8:7.

Нещата продължиха да бъдат равностойни и до втората техническа пауза, когато Матей Казйски и компания водеха с 16:14. След това обаче нещата тръгнаха като по-вода за "лъвовете", които спечелиха гейма след 25:20. Третата също бе много равностойна, както и първият гейм, но тук вече щастието се усмихна на нашите национали и те успяха да победят САЩ с 30:28, за да поведат с 2:1 гейма в мача.

Тази част бе най-интересната до момента. Българите доминираха през целия гейм, но пропуснаха няколко изгодни възможности да го затворят в самия му край, когато САЩ изравниха и се стигна до трудната развръзка. В последния четвърти гейм равностойната игра и на двата съперника продължи. САЩ се опитаха на няколко пъти да се откъснат напред в резултата с 3-4 точки разлика, която обаче успешно бе заличена от възпитаниците на Мартин Стоев, които дори поведоха с 16:15 при второто техническо прекъсване.

"Янките" обаче не се предадоха така лесно и продължиха да се противопоставят по-най-добрия начин. Те дори успяха отново да дръпнат в резултата с две точки при 19:17, а след това и при 23:21, за да триумфират накрая след 25:22 и да докарат мача до решителен тайбрек.

Решителният пети гейм тръгна да се развива по сценария на предходните, като битката между Бълагария и САЩ вървеше точка за точка. Така при смяната на игралното поле възпитаниците на Мартин Стоев водеха с 8:7. Те обаче допуснаха пълен обрат и след четири последователни точки на американците вече изоставаха с 8:11.

Несравнимият български дух обаче помогна на родните "трикольори" да изравнят резултата до 12:12. Драмата в края наистина бе пълна. В крайна сметка късметът се усмихна на "янките" и те спечелиха мача с 3:2 гейма след победа с 15:12 точки в тайбрека.

В мача срещу САЩ за България като титуляри играха: Евгени Иванов, Христо Цветанов, Андрей Жеков, Матей Казийски, Владимир Николов и Пламен Константинов.