Четирима от 11 директори на училища в община Ботевград присъстваха на срещата с кмета Иван Гавалюгов, която се проведе от 11 часа днес в сградата на общинската администрация. На неговата покана се отзоваха Евгения Иванова – директор на ОУ „Васил Левски“ – Ботевград, Илиана Марчовска – директор на ОУ „Любен Каравелов“ – с. Трудовец, Петко Петков – директор на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Скравена и Здравко Спасов – директор на ОУ „Васил Левски“ – с. Новачене. 


Срещата бе организирана от кмета Гавалюгов по повод анонимно писмо, внесено в общината на 5 юли т.г. В него се посочва, че е от името на директорите на училищата, но всъщност липсват имена и подписи. 


По време на срещата стана ясно, че нито един от присъстващите директори не е полагал подпис под същото това писмо. Директорът на училището в Скравена заяви, че дори не го е виждал. 


Кметът Иван Гавалюгов благодари на директорите, че са се отзовали на неговата покана и им поднесе своите извинения за това, че им отнема от времето за изясняване на един казус, който е неприятен за него. Гавалюгов съобщи, че в същия ден, в който е обявил пред медиите за внесеното анонимно писмо – на 12 юли, директорът на ОУ „Н. Й. Вапцаров“ Петя Кочкова е внесла второ писмо в общината със същото съдържание, но този път подписано от шестима директори на училища. На срещата обаче не присъстваше нито един от тях. 


„За мен лично това е странно и е потвърждение, че изнесеното в отвореното писмо е несъстоятелно. Най-вероятно тези хора са се подписали под нечий натиск и не застават зад имената и подписите си под съдържанието на въпросното отворено писмо. Защото най-нормално е, когато твърдиш нещо, имаш някакви проблеми с определен човек, претенции към него, в случая моя милост, когато този човек те кани съвсем открито да дискутирате въпросните проблеми, да се явиш на тази среща. Много бих желал да запазя достойнството на учителската професия, за това днес няма да си позволя в отсъствието на хората, подписали отвореното писмо, да коментирам неговото съдържание“, заяви кметът Гавалюгов в началото на срещата. 


Той добави, че за него това писмо си остава анонимно и че то е създадено от някой с цел да конфронтира част от директорите с местната институция – Община Ботевград. 


„Мисля, че с всичките си действия през последните четири години сме показали, че имаме абсолютно еднакво коректно отношение към всяко едно учебно заведение на територията на община Ботевград, независимо дали на някакъв етап сме имали различия с директора на дадено училище“, каза още кметът Гавалюгов. Той увери присъстващите директори, че Община Ботевград полага и ще продължи да полага всякакви усилия според възможностите си за подобряване на условията за провеждане на образователния процес. 


След кмета Гавалюгов последователно се изказаха присъстващите директори.


Според Евгения Иванова, „един директор на училище не бива да се меси в спор между две институции, от които малко или много зависи“. Тя бе категорична, че е изразила своето мнение, като не е положила подписала си под писмото. 


Здравко Спасов заяви, че за него подписването на подобно писмо означава липса на собствена позиция. „Няма как да се подпиша под документ, който според мен е с политически характер. За мен отправянето на критика, както и хваленето на такава институция, каквато е кметът на общината, е по същество заемане на политическа позиция. А аз не желая да заемам политическа позиция. Какво мога да си помисля, след като видях, когато ми поднесоха писмото за подпис, че то е подписано от трима колеги, двама от които са изявени политически личности – общински съветници?! Случайно или не – от една и съща група в ОбС. Нямам работа в политически разправии. Моето мнение е, че директор на училище не трябва да се занимава с политика. Уважавам правото, има и такива колеги, които са избрали да се занимават, но за себе си съм преценил, че не трябва. Аз нямам активно отношение по въпроса кой ще бъде кмет на Ботевград, няма да определям кой ще бъде кмет на Ботевград. И причината е много проста – не съм гласоподавател в община Ботевград. Като гражданин, разбира се, имам своята позиция, но тя си остава за моя консумация. В случая считам, че ако има нещо да се казва на такава уважавана институция, каквато е кметът на общината, би трябвало да се каже директно в лице. Лично аз нямам затруднения да се срещна с кмета на Ботевград по всяко време, за да дискутираме проблемите на училището, което ръководя. По същия начин работя добре и с Регионалното управление на образованието“, допълни той.


Петко Петков: Присъствам на срещата, защото съм поканен официално и трябва да я уважа. Лично за себе си мога да кажа, че се отнасям с уважение към всички институции -  и към кмета, и към началника на Регионалното управление на образованието, и към Министерството на образованието и науката. Единственото, което искам да кажа, е, че образованието е над всичко. 


Петко Петков завърши изказването с мисъл на американска общественичка, смятана за една от най-влиятелните и успешни жени на 20 век – Хелън Келър, която гласи: „Най-добрият резултат на образованието е толерантността.“. „А толерантността е морална стойност, която изисква добри отношения между хората и институциите“, добави Петков. 


Илиана Марчовска: Присъствам на срещата от уважение към Вас и към институцията. Не съм подкрепила писмото, тъй като смятам г-жа Иванова за човек, който е необходимо да ни оказва методическа подкрепа. Тя е добър администратор. Не се съмнявам в действията, които е предприела. Смятам, че тя няма нужда от тази подкрепа. 


В отговор кметът Гавалюгов заяви, че споделя напълно мнението и на четиримата директори, че политиката трябва да е извън училището, освен политиката в сферата на образованието. Той не скри, че при него е постъпвала информация за оказан натиск над директори на училища за осигуряване на подкрепа за дадена политическа партия  за изминали и предстоящи избори. „Няма защо да го крия. Според мен това е най-силният отпор, даване на публичност на такива опити, надявам се неуспешни, за уязвяване на една цяла гилдия и впрягането й в действията на една политическа партия“, каза още Иван Гавалюгов. Той заяви, че би искал да сподели тази информация с министъра на образованието, ако той го приеме. Кметът допълни още, че е искал да я доведе до знанието и на началника на РУО, но тя не се отзовавала на поканите му за среща.