На 13 септември т.г., инициативен комитет от признателни етрополци, организира тържествено честване на 110 г. от рождението на Кръстьо Матеев – създател и пръв уредник на градския музей,  забележителен патриот и виден общественик, дългогодишен член на Настоятелството  на Етрополската дружба и неин деловодител.
Тържеството се състоя в градския музей, където беше организирана и скромна експозиция от снимки и документи, свързани с неговия живот и дейност. Присъстваха и поканените от комитета близки на бай Кръстьо – двете му дъщери и четирите му внучки,  други членове на голямата фамилия Матееви, както и много наши съграждани.
Кръстьо Матеев е роден в самия край на XIX век – на 14 септември 1899 г. Родителите му  Гаврил и Дана Матееви имат многолюдна челяд:  Еленка, Стайка, Мария, Цено и близнаците Кръстьо и Кръстанка.
Прогимназиално образование завършва в родния си град, а класическа гимназия – в София. Военната си служба отбива в Телеграфната дружина и в 30-и пехотен полк. Уволнява се като подофицер в 10-а дивизия  през 1922 г.
През следващата година постъпва като чиновник във Военното министерство.
Семейно гнездо свива през 1930 г., когато се жени за Емануелка Антонова от София. 
През целия си съзнателен живот бай Кръстьо е истински възрожденец и патриот, радетел за икономическото и културно повдигане на родния си град, истински представител на гражданското общество.
Забележителна е неговата дейност като член на Настоятелството и деловодител на Етрополската дружба в София в продължение на три десетилетия. Активно участва във всички значими проекти на дружбата: за развитието на Етрополе като известен курортен център, за подобряване на автомобилния транспорт, строежа на пътища, телефонни, телеграфни и пощенски връзки, за развитието на културния и обществен живот и др.
Значителни заслуги има и за реализиране на проекта за изграждане Паметника на загиналите във войните до 1818 г. в центъра на Етрополе.
Неоценими са заслугите на Кръстьо Матеев за популяризиране  и пропагандиране славното историческо минало на „Великом града Етрополье”. Съвсем млад той се включва активно в събирането и проучването на старини, разпитва и записва спомени на възрастни етрополци за минали случки, събития и предания – дейност, която продължава през целия си живот.
Негова е и идеята за  изграждане на градски музей на базата на Килийното училище в двора на църквата „Св.Георги”. В резултат на това през 1951 г. в града се създава комитет, чиято основна задача е създаването на музея. През 1958 г. музеят вече е факт и негов уредник става Кръстьо Матеев. Неоценими са неговите заслуги не само за изграждане на музея, но и попълването му със старини и архиви, за запазване на историческите и архитектурни паметници на територията на Етрополе, включително за разполагане на музейната експозиция на територията на бившия конак.
Негово дело са и десетките родови диаграми на най-известните етрополски фамилии, записаните спомени на етрополци, многобройните архиви и исторически паметници, спасени за поколенията от него.
Награден е с орден „Кирил и Методий”, III ст.
По време на юбилейното тържество, скъпи спомени за живота и забележителното дело на нашия  съгражданин споделиха неговите съвременници, приятели и почитатели : Мария Григорова, Донка Нешева, Мария Филипова,  Васил Стипцов, Николай Дочев, Петко Величков, Георги Георгиев, Иван Кринчев,  Марин Кубетски.
В края на тържеството, във връзка с 50-та годишнина от създаване на Градския музей, наследниците на Кръстьо Матеев получиха посмъртната му награда – почетен плакет и грамота от името на кмета на община Етрополе.
Материалът ни беше предоставен от Георги Георгиев и Цветан Тацов