В края на м.август 1918 година, на фона на масовото недоволство на населението от положението в страната, Стоян Попцвятков, Тодор Гевезов и Крачун Гойнов  от с.Брусен вземат решение да съберат своите съмишленици за основаването на комунистическа организация в селото. Учредителното събрание е проведено на 28 август 1918 година, на което се събират 14 млади ентусиасти. То се ръководи от адвоката Стоян Попцветков, който е и представител на Областния комитет на партията в Плевен.
Днес, 6 септември 2008 година, 90 години по-късно салонът на селото се оказа тесен, за да събере дошлите за честването жители на селото и хора от околните села.
Гости на тържеството бяха Цветан Коцев - заместник-председател на Областния съвет на БСП, доцент Гигов – главен секретар на Министерството на здравеопазването, доцент Държанов – преподавател в Техническия университет и Станка Димитрова – председател на ОбС на БСП.
Основен доклад за историята и живота на партийната организация в селото изнесе сегашният партиен секретар Лазар Крачунов Гойнов.
Димитър Чиков представи своята книга „90 години социалистическо движение в село Брусен”.
Прочетен беше Поздравителен адрес от името на председателя на БСП Сергей Станишев до брусенските социалисти.
Накрая председателят на Общинската организация Станка Димитрова награди с грамоти и почетен знак дългогодишните секретари на партийната организация и кметове на селото: Цветан Чиков, Васил Вълков, Гинка Атанасова, Димитър Чиков, Цветан Цайков, Лазар Крачунов и Георги Христов. Всичките 37 днешни членове на организацията получиха почетна грамота.
Пенсионерската група към НЧ ”Никола Вапцаров” от Брусен и групата за народни и стари градски песни към НЧ „Просвета” и Пенсионерския клуб „Лудогорие” от с.Брестовица поздравиха със свои изпълнения участниците в събранието.