Европа ще си има нов шампион по баскетбол, след като Сърбия спря пътя на защитаващият титлата си отбор на Русия. Сборная отпадна на четвъртфинал, след поражение с 68:79 от младата команда на Душан Ивкович.

Сърбите чакат победителя от мача Словения-Хърватия, за да знаят съперника си на полуфинала. Успехът днес срещу руснаците обаче осигури на „плавите” място на Световното първенство в Турция догодина. Русия също съхрани шанс за Мондиала, но вече зависи не само от себе си.

Воденият от Дейвид Блат тим стартира добре мача си срещу Сърбия, но изигра кошмарна втора четвърт, в която реализира само четири точки, срещу 20 за съперника. В третата част разликата бе увеличена на двайсет точки в полза на сърбите, и оттам вече руснаците не успяха да я намалят под 10 точки.

Сърбия превъзхождаше Русия във всички фази на играта, като взе борбата под коша и стреляше добре както от разстояние, така и от фаул линия. Сборная пък пропиля цели 10 наказателни удара, за да завърши по този неприятен начин Евробаскет 2009.

Урош Трипкович бе най-резултатен за Сърбия с 18 точки, Коста Перович и Новица Величкович реализираха по 13. Витали Фридзон отбеляза 15 за Русия