Преди 100 години България е била по независима, отколкото е сега, каза пред журналисти във Велико Търново вицепремиерът Цветан Цветанов. Той е гост на празненствата по повод на 101-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Няма как да не бъдем зависими, когато светът се среща с предизвикателства, пред които се изправя цялото човечество, посочи Цветанов, цитиран от БТА. Според него, за да не изпадне България в енергийна зависимост, правителството прави всичко възможно да следва политиката на ЕС в тази област, на базата на задълбочен анализ преди вземането на всяко решение.

Междувременно военният ритуал по издигане на Националното знаме на Република България на крепостта Царевец започна, съобщи Агенция „Фокус". Освен вътрешният министър Цветан Цветанов на тържествената церемония присъстват кметът на Велико Търново д-р Румен Рашев, областният управител доц. Пенчо Пенчев, депутати от Великотърновска област, ректорите на ВТУ ''Св.св.Кирил и Методий'' Пламен Легкоступ и на НВУ ''Васил Левски'' ген. Цветан Харизанов.

Ще бъдат произнесени слова от официалните лица, след което ще се поднесат венци и цветя на Пирамидата на Независимостта.