Преди малко повече от два месеца и половина от тук започна работата си служебното правителство на Марин Райков. Работата беше много и трудна, но служебното правителство доказа, че може да справи. То се справи с двете най-важни задачи, които стояха пред него. Внесе успокоение в нацията и организира изборите.

Това каза президентът Росен Плевнелиев на пресконференция, на която даде своята оценка за работата на служебния кабинет. Особено полезен беше Изборният борд. Изборите бяха честни и прозрачни. Това го казаха и всички международни наблюдатели. Служебното правителство успя да върне доверието на хората в политиците. То имаше ограничен мандат, но се зае с много трудни проблеми за решения, продължи Плевнелиев. Искам да отлича най-важното, което беше свършено. Всички министерства направиха отчет за най-сериозните проблеми, които стояха пред нас политиците, а именно справянето с тежките проблеми на населението. По време на служебното правителство безработицата намаля, разкри Плевнелиев.

Служебното правителство свърши изключително много работа в областта на енергетиката. Надявам се, че това ще продължи и при новия кабинет и ще има една приемственост. Либерализацията на енергийния пазар и енергийната ефективност са много важни за нацията. По програмата "Джереми" бяха раздадени много кредити за дребния и среден бизнес. Служебното правителство продължи и големите инфраструктурни проекти на държавата. Реформата в съдебната система също не беше подмината. Електронното правителство направи големи стъпки по времето на служебния кабинет. Искрено вярвам, че новото правителство ще продължи да надгражда над тези успехи, заяви Плевнелиев. Вероятно в бъдеще ще се дават много оценки и коментари за назначеното от мен служебно правителство. Призовавам новите депутати и новите министри да припознаят всички добри идеи и решения, които бяха взети от служебното правителство. Аз вярвам в приемствеността, категоричен беше Плевнелиев.

Ето и моята оценка. Служебното правителство успокои държавата в един много тежък момент. То си тръгва с достойнство и високо вдигната глава. Министрите работеха в екип и без никакво напрежение. Тези достойни българи поеха отговорност в много тежък момент. Служебното правителство доказа, че България може да се управлява без договорки и задкулисни игри. Служебеното правителство доказа, че тонът между институциите може да бъде добър и диалогичен, разкри президентът. Служебното правителство показа, че в енергетиката може да се действа политически и без тайни договори. За първи път, всички решения в енергетиката бяха взети на светло. Служебното правителство се справи изключително добре и с усвояването на еврофондовете. България ще може да ползва еврофондове още от първия ден на новата програмна схема 2014-2020 година, а не да пропуснем три години, както беше в периода 2007-2010 година. Работихме много и за образованието. Нека следващото правителство само да надгражда над успехите на служебното правителство, призова Плевнелиев. Обобщавам. Служебното правителство постигна много с малко пари. То беше едно скромно, но много трудолюбиво правителство Марине, благодаря ти. Благодаря и на всички министри, които се справиха перфектно с поставените им задачи. Благодаря ви!

Марин Райков от своя страна обясни, че мандатът на неговото правителство е бил точно 78 дни. Ние наследихме противниците на нашите предшественици, но не наследихме подкрепата, която те имаха. Нашето правителство нямаше парламентарна подкрепа. Някои ще кажат, че това ни е спестило парламентарния контрол, но ние всеки ден се отчитахме пред вас журналистите, обясни Райков. Моето правителство беше експертно. Ние не бяхме правителство на някоя политическа сила или на някой олигархичен кръг. Ние бяхме отбор "А" на България. Не съжалявам, че поех отговорността да стана служебен премиер. На нас не ни стигна времето, за да решим всички проблеми. Не ни стигна времето, за да пожънем това, което посяхме, обясни Райков.

В последната седмица пред мен стоеше въпроса, как да се отчета. Всички мои министри дадоха пресконференции, за да обяснят каква работа са свършили. Сега, пред този, който ме назначи, ще се опитам да разкрия всички основни положения върху, които работихме. Най-важното според мен е прозрачността в енергетиката и новото ценообразуване на тока. Ние разсекретихме над 300 договора в енергетиката. Благодарение на нашите усилия, съм убеден, че няма да има поскъпване на тока от 1 юли, категоричен беше Райков. Ускорихме работата по важните инфраструктурни проекти. АМ "Тракия", която се строи от 40 години ще бъде завършена през месец юни. Приключва и строителство на Дунав мост 2. Работихме много добре със всички социални партньори. Направеното в социалната сфера никога не е достатъчно, но ние осигурихме преференции за най-бедната част от населението, похвали се Райков.

По време на моето управление нямаше масови протести и демонстрации. Това е така, защото хората разбраха, че ние сме част от решението на проблемите. Много съм горд от успехите, които постигнахме с управлението на евросредствата. Работихме и водихме много позитивни преговори с Брюксел. Постигнахме много по-ефективна комуникация между институциите. Външната политика на България беше насочена към убеждението и уверението на нашите европейски партньори, че ние няма да отстъпим от поетите ангажименти. България продължи да бъде предвидим играч, заяви Райков. Бъдещето на Европа не може да се гради зад гърба на европейците. Точно заради това подкрепихме европейската перспектива на всички наши съседи от Западните Балкани. Заедно с това, категорично заявихме, че в ЕС нямат място етно-националните доктрини, които са насочени срещу българския народ. Продължихме да бъдем незаобиколим камък в борбата срещу международната престъпност, каза още Райков.

Накрая, но не на последно място. Ние наследихме оковите на един рестрективен бюджет. Финансова отговорност, прозрачност и отчетност. Това бяха нашите цели. Мога да заявя категорично, че по времето на служебното правителство бюджетният дефицит е намлял с 445 млн. лева, а  фискалният резерв е нараснал с повече от 1 млрд. лева. Мен не ме вълнува какво ще кажат и ще пишат днес медиите. Мен ме интересува, каква ще е оценката на историците утре. Искам да благодаря на моите министри, защото без тях нямаше да се справя. Искам да благодаря и на нашите семейства, които бяха до нас през тези три месеца. Искам да благодаря и на вас журналистите. Благодаря на всички!