Ваксината против новия грипен вирус A(H1N1) не би трябвало да струва повече от 10 евро. Това каза след заседанието на Съвета по европейски въпроси заместник-здравният министър Любомир Гайдов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. На 12 октомври България ще подкрепи инициативата на ЕК, свързана с общата политика за закупуването на ваксини срещу "свинския" грип.

ЕК реши, че до края на годината всички държави-членки в Съюза ще обявят едновременно в един и същи ден обществена поръчка за закупуването на ваксини. В ЕС две фармацевтични компании вече имат готовност да произвеждат ваксините.

До десет дни у нас ще има заседание на пандемичния комитет към Министерски съвет. На него ще стане ясно за кои лица ще има безплатни ваксини. Става дума за рисковите групи, които ще бъдат определени по критерии – става дума за децата, бременните, майките, хронично болните и други. Ваксината няма да бъде задължителна.

„Цената на ваксината все още не е ясна, но нашите очаквания са, че тя не би трябвало да надхвърля 10 евро”, обясни Любомир Гайдов. От началото на следващата година трябва да има налични ваксини срещу грипа, уточни той. Ваксините ще се предлагат и в аптеките. 87 са вече случаите на заразените от грипа у нас.