Областните пътни управления са готови с плановете за поддържане на пътната мрежа в областите при зимни условия. Изготвен е и оперативен план, който има за цел да оптимизира организацията и изпълнението на работите по време на зимното поддържане.

Приоритет при съставяне на плана, по отношение на обезпеченост с техника, материали и работна ръка, ще имат ГКПП, магистралите, пътищата от първи и втори клас.

Техническото обезпечаване на дежурствата и предаването на актуална информация за състоянието на пътищата се осигурява от опорни пунктове, разположени по протежението на поддържаните участъци.

Във всички ОПУ е въведен режим на 24 часово дежурство, а информацията за състоянието на пътната мрежа се подава в денонощния Ситуационен център на агенцията.
Ежедневно в него ще постъпва информация и за метеорологичната обстановка и прогнозата за времето от Метеорологичния център на военно-въздушните сили.

В АПИ ще работи Оперативен щаб, който да обобщава на национално ниво данните, постъпващи от областните пътни управления и различни институции с цел осигуряване на висока оперативност и бърза реакция на органите на агенцията и полицията.

Дежурните в агенцията ще предават обобщената информация в Оперативен дежурен център на ГД „Охранителна полиция”, Ситуационен център на Главна дирекция „Гражданска защита” с цел разпространяване до средствата за масова информация.

При обилен снеговалеж и снегонавявания Областните пътни управления имат задача да спират движението, там където е необходимо. Важно е на почистващите машини да се подсигури достъп до затрупаните участъци. Водачите на автомобили трябва да изпълняват стриктно нарежданията на КАТ или указанията на служителите на АПИ.

В Ситуационния център на агенцията на разположение на гражданите е и изграденият пост на тел.112, където могат да се подават сигнали за аварийни ситуации по републиканската пътна мрежа. В центъра на АПИ работи и горещият телефон  0 700 130 20 , който също ще приема обаждания на граждани, свързани със състоянието на пътищата.

Телефонът е безплатен и може да бъде избран от територията на цялата страна. Сигналите на гражданите ще бъдат приемани денонощно.

Информация за републиканската пътна мрежа, стопанисвана от ОПУ, и брой на пунктовете за обезпечаване на дежурствата за зимното поддържане по ОПУ, можете да намерите в секция "Експлоатация и поддържане на РПМ" на официалната интернет страница на агенцията, съобщава пресцентърът на НАПИ.