На вчерашната сесия съветникът Иван Гавалюгов предложи да бъдат повишени първоначалните тръжни цени на три имота, които общината ще предложи за продажба на публичен търг. Единият от имотите се намира в местността „Мухалници в Зелин, а другите два – във вилната зона на Новачене – Конопище.


Аргументите на съветника за имота в Мухалница бяха, че той попада в атрактивен район с добра инфраструктура. „До него има път, газ, вода и други комуникации, мястото е равно”, изтъкна Гавалюгов. Според  съветника предложената първоначална тръжна цена от 10 лв./кв.м е „изключително ниска”. Той предложи тя да бъде повишена на 25 лева. Воден от същите мотиви, Иван Гавалюгов направи предложение и за по-висока цена на имотите в Конопище – 15 лв./кв.м вместо 2.50 лв./кв.м. Той допълни, че до няколко години близо до Камен дол и Конопище ще минава четирилентовия път, който ще направи достъпа до някои от имотите по-лесен и удобен. 


Кметът Георги Георгиев изрази мнение, че тези цени са много високи. Той каза, че и трите имота са извън регулация и процедурата по промяна на предназначението им ще струва скъпо на собствениците. В тази връзка кметът даде пример със своя имот в Конопище. „Имам 10 декара в тази местност. 9 съм наследил от дядо си и 1 декар съм закупил. Собствениците ми го предложиха за 360 лева, но аз им платих 1000 лева. Когато тръгнах да променям предназначението на земята, платих близо 40 000 лева”, каза Георги Георгиев.


Предложението на Иван Гавалюгов за повишаване на първоначалните тръжни цени на трите имота не получи подкрепа от Общинския съвет.