През зимния сезон се наблюдава застой в търсеното на жилищни имоти. Практиката показва, че положението в сектора е напълно нормално през това време на годината – каза пред наше репортер Искра Лекова – собственик на агенция за недвижими имоти “Вадис”. “Клиентите вече са по-конкретни, по-обосновани в търсеното си. В момента моите наблюдения са, че интересът към земята, подходяща за строеж на вили, е по-голям. Почти няма питания за закупуване на жилищни имоти. Това вероатно се дължи на сезона – от една страна, а от друга – на страх от финансовата криза. Възможно е купувачите да изчакват спад в цените на имотите. На този етап обаче няма понижение на цените в сектора на територията на Ботевград. Те варират между 500 и 600 евро/кв.м. за ново строителство. Моите прогнози са, че недвижимите имоти, издържани в модерен архитектурен стил, с добро местоположение и с красив изглед, ще запазят тези цени, независимо, че предлагенето на жилищни сгради в Ботевград е голямо” – обясни Искра Лекова. Тя очаква, че през март търсеното в сектора ще се активизира.

Търсеното на ипотечни кредити към момента също е намаляло, въпреки че няма прекомерно затягане в условията за отпускането им, твърди Елена Вутова – мениджър на Алфа банк в Ботевград. Банката е с традиции в жилищното кредитиране и предлага изгодни условия на своите клиенти.

“Размерът на кредита се определя от доходите на клиента и от стойността на предлаганото обезпечение. Алфа банк отпуска кредит за покупка на жилища и довършителни работи в тях при фиксирана лихва за първата година от 5.5 на сто. Срокът за погасяване е до 30 години. Таксата за разглеждане на кредит до 50 000 евро е 25 евро, а над 50 000 евро се внася сума от 40 евро. Размерът на такса усвояване и на такса управление е съответно 1% и 0.6% годишно. Размерът на таксата за предсрочно погсяване е 3 на сто върху предплатената сума за първите 5 години. Банката предлага гратисен период до 12 месеца. Важно условие е, че конкретно за ремонтните дейности банката изисква да се представят част от разходните документи, както и 10% самоучастие от страна на кредитополучателя.  Предлагаме и кредит само за ремонт на жилища. При него тези изисквания отпадат” – обясни Елена Вутова. Тя също е оптимист, че мащабното жилищно строителство в Ботевград ще доведе до сключване на повече договори за ипотечни кредити през настоящата година.