Учени откриха стотици белтъчини, съставящи главичката и опашката на най-малката мъжка клетка - сперматозоида. Тя е толкова малка, че около 500 милиона клетки могат да се поместят в 1 чаена лъжичка.

Специалистите от Университета в Бат (University of Bath), Великобритания, смятат, че тези белтъчини ще помогнат по-добре да се разбере как отделните сперматозоиди успяват в състезанието със своите съперници да се доберат първи до яйцеклетката. Според тях резултатите от това изскледване ще изяснят в много по-голяма степен еволюционното развитие на секса, ще разяснят причините за мъжкото безплодие и ще могат да бъдат прилагани в клиничната терапия за лечението на нарушения във функционирането на спермата.

Резултатите от изследването са публикувани в новия брой на списание Nature Genetics.

Досега на специалистите бяха известни само няколко белтъчини, влизащи в комплект от молекули, които съставят клетките на спермата. Познаването на пълния комплект белтъчини и протеини (протеома) ще разшири представите на учените. Те ще могат да сравнят структурата и състава на протеома на спермата на различните животински видове и ще се опитат да разберат еволюцията и произхода на сперматозоидите.
Идентифицирането на белтъчините може да се окаже важен инструмент за решаването и на други загадки. Протеомът на спермата предоставя основа за изучаването на ключовите й функционални компоненти, важни за подвижността на сперматозоидите, оплождането и по-ранното развитие на ембриона, за изучаването на безплодието и за разширяването на представите за еволюцията на секса.

Знаете ли, че...
• Сперматозоидите се произвеждат в тестисите, където те съзряват за 10 седмици.
• Зрелите сперматозоиди се съхраняват в епидидимиса (придатък на тестиса).
• Сперматозоидът е най-малката клетка в организма, нуждаеща се от балансирана диета за запазване на енергията й.
• За производството на нормално количество сперматозоиди е необходима температура с 3-5 градуса по-ниска от температурата на тялото.
• В организма на мъжа се изработват от 70 до 150 милиона сперматозоиди за един ден.
• В края на пениса по време на ерекция се намират около 3 милиона сперматозоиди.
• В момента на еякулация сперматозоидите имат скорост 45 км/ч.