По повод предстоящите Олимпийски игри през 2012 г. столицата на Великобритания планира изграждането на монументален висок паметник, който да съперничи на прочутата парижка Айфелова кула, пише неделният "Сънди Таймс".

Стойността на мащабното съоръжение се очаква да бъде около 15 млн. лири и ще бъде финансирана от най-богатия жител на Острова - индийският стоманен магнат Лакшми Митал. Експертен съвет разглежда петте финални проекта на паметника. Сред потенциалните автори на бъдещия шедьовър изданието споменава известни съвременни скулптори сред които е носителят на Премията "Търнър" Аниш Капур и авторът на редица гръмки проекти като паметника "Ангел на Севера" до Нюкясъл и на неотдавнашната акция с живи скултури на Трафалгар скуеър Антъни Гормли.

Очаква се окончателните детайли за проекта да бъдат съобщени в най-скоро време. Монументалната скулптура, чиято височина може да приближи 130 м, трябва да бъде доминанта по отношение на височината си на Олимпийския парк в източната част на Лондон и да си "партнира" със 145-метровата арка на стадион "Уембли" на северозапад. Някои лондончани съзират в начинанието амбициозен проект на кмета Борис Джонсън в желанието му да увековечи ръководството си над столицата на Великобритания.