Представете си кола, която видимо представлява триумф на аеродинамиката, но всъщност притежава къса база, за да бъде удобна за градско ползване и същевременно е и транспортно превозно средство.

Малко напомня като идея на концепцията на Citroen Pluriel - добра на теория, но шокираща на практика. Mercedes обаче също решиха да експериментират с подобен модел - според тях той ще бъде актуален и след 50 години, дори и да влезе в производство сега.

Причината е ясна- проектът просто би изпреварил своето време. Според компанията от Щутгарт този автомобил ще може да приема всякаква форма според функциите, които искате да изпълнява.

Прототипът е наречен Mercedes-Benz SilverFlow и бе създаден за четвъртото поредно издание на Los Angeles Design Challenge. Задачата е била поставена по следния начин - Robocar 2057 - кола, обединяваща съвременни технологии и изкуствен интелект.

Така, в своя Advanced Design Centre в Ървайн, Калифорния Mercedes-Benz създадоха двуизмерен графичен модел, чийто дух най-много напомня на колите от Гран при от 30-те години на миналия век.

Със своите тънки колела и удължена кабина в "Highway Mode" SilverFlow безспорно изглежда като състезател. Тъй като каросерията на модела придобива формата си благодарение на милиарди микроскопични метални елементи, очертанията му винаги могат да бъдат променени чрез трансформиране на миниатюрни магнитни полета с натискането на само един бутон.

Гъвкавите метални частици също означават, че всякакви драскотини могат да се оправят на момента. Въпреки че в прототипа са ползвани като цветове златно и сребристо, от компанията твърдят, че абсолютна всяка цветова схема може да бъде приложена.

Това, което е най-удивителното, е , че микро-металните слоеве на автомобилът могат да бъдат компресирани в значително по-малък обем.

За нещастие, засега този модел е само на компютърните екрани. Подобна технология обаче просто трябва да се появи в бъдеще, като по този начин автомобилната индустрия би станало много по-разнообразна.

Клиентите реално ще могат да поръчват на производителите точния външен вид на автомобила, който искат да притежават. Възможностите са буквално безкрайни.

До този момент обаче ще трябва да почакаме с нетърпение. През това време ще можем да се радваме само на картинките, предоставени от Mercedes.