Комсия, съставена от 3-ма служители на общината и 4-ма родители, извърши внезапни проверки в детските заведения на територията на Ботевград и селата. Проверяващите са констатирали, че в някои от детските заведения сандивичите за следобедната закуска се приготвят три часа преди консумацията им, недостатъчен брой /от едно до две/ месни топки в супа “Топчета”, която се предлага за обяд, храната на ОДЗ “Детелина” – с. Скравена се приготвя в кухнята на детската ясла и два пъти дневно се транспортира в открита количка на разстояние 300 метра.
За отстраняване на установените нарушения са предложени конкретни предписания за изпълнение: да се спазват стриктно предписанията на рецептурник, одобрен от МЗ за детски заведения, като се влага точното количество хранителни продукти съгласно изискванията; да има минимум по три месни топчета в една порция супа; да се създаде необходимата организация приготвянето на следобна закуска да става не по-рано от 120 минути преди предлагането й. В тази връзка да не се допуска изсъхване и влошаване на вкусовите качества на предварително намазаните филии; да се дават за консумация само натурални сокове и нектари. Да не се сервират плодови сокове с оцветители и консерванти; да не се предлагат в седмичното меню захарни изделия от типа - сухи пасти, вафли, меденки, кроасани; директорът на ОДЗ „Детелина” с.Скравена и кметът на с.Скравена Иван Иванов да вземат спешни мерки за промяна начина на придвижване храната, предлагана на децата, от кухненския блок до сградата на детската градина.
Комисията ще продължи да прави проверки в детските заведения по всяко време, без предварителен график и оповестяване, казаха от общинското ръководство.