Президентът на Професионалната футболна лига (ПФЛ) Валентин Михов предупреди, че новите изисквания за клубно лицензиране могат до изкуствен начин да съкратят "А" група до 8 или 10 отбора.

Според него, ако човек от УЕФА дойде у нас и започне да прави проверки на клубовете, не повече от 6-7 клуба ще могат да вземат лицензи и да заслужат място в елита.

"Вече е крайно време ние сами да съкратим А група на 8, 10 или най-много 12 отбора. Б група трябва да бъде една с 16, 18 или 20 отбора. И наистина дойде време да разберем, че професионалният футбол не е масов футбол. Оправданието, че така ще затрием някои центрове не върви. Те тези центрове от 19 години насам сами се затриват или са се затрили окончателно", каза още президентът на Лигата. С по-малко отбори и телевизионните права ще бъдат по-апетитно парче за клубовете.

"Нивото на футбола в България рязко може да се вдигне, но трябват ясни правила и помощ от държавата", смята още Михов.

Той даде и два комични примера, свързани с Академик Свищов, където той помага от доста години - и като спонсор, и като собственик на клуба. Преди време службата по охрана на труда в града му направила акт, че футболистите му имат трудови задължения в събота и неделя, а това противоречало на Кодекса на труда.

"Няма начин да оцелеят всички отбори, които някога са били на картата. Но така ще дадем шанс на тези, които искат да се развиват и ще посочим пътя на тези клубове, които някои кметове използват само за предизборни цели", завърши Михов.