Два автобуса и повече от 30 автомобила направиха шествие от Ботевград до Самоков, за да могат пътуващите в тях да подкрепят на живо тима на "Балкан". Всички те - без изключение, бяха тръгнали на собствени разноски, водени единствено от желанието да видят първата победа на "Балкан" като гост при дебюта му в Националната баскетболна лига.

Видяха я! И също имат дял в нея! В отделения за тях сектор "Б" имаше около 180 души, останалите бяха разпръснати по другите две трибуни в "Арена" - Самоков. Общо - близо 300. Същото число като заглавието на култовата кинолента за победата на спартанците над зловещия персийски цар Ксеркс.

Битки между спартанци и персийци, разбира се, нямаше. Всичко бе съвсем цивилизовано. От действията на нашите фенове на няколко пъти спикерът питаше риторично по микрофона дали в залата има привърженици и на "Рилски".

Домакините предварително бяха подготвени за инвазията на толкова много фенове от Ботевград. Те бяха понаплашени и от публикация същия ден в "7 дни спорт". В нея привържениците на "Балкан" бяха наречени "бесни", като се припомняха предишните  им гостувания преди година в тясното салонче на спортното училище "Н. Велчев". В писанието дори имаше невярна информация за това, че феновете ни се държали агресивно, хвърляли бутилки и дори заплашвали с физическа разправа. Имемно затова бяха повикани 45 охранители, които на входа проверяваха всеки един ботевградчанин поотделно от чорапите до зелените шалове. Впрочем хвърляния на бутилки имаше съвсем наскоро, но от самоковски фенове по време на турнира в чест на 45 години от създаването на фирма "Самел 90" - основния спонсор на "Рилски спортист" по време на мача с "Левски". Те бяха изпращани по посока на Тити Папазов, та се наложи седящият на пейката Бойко Младенов да ги връща в публиката.

Ексцесии сега нямаше никакви. Просто ботевградчани бяха дошли единствено и само да подкрепят своя "Балкан". И го направиха по перфектен начин - с няколко тъпана, с тромби, с мощни възгласи. И радостта им след победата бе истинска и  неподправена. Толкова много грейнали лица, уловени по чудесен начин от фотографа - нашия приятел Любо Лилов, не бяхме виждали отдавна. И особено по лицето на президента на БК "Балкан" Иван Гавалюгов - с оранжевата фланелка, който изгледа целия мач именно сред невероятните фенове.

Предварителните прогнози за изхода на този мач бяха направени на пух и прах. Всички те бяха за лесен успех на "Рилски спортист". Споменатият вече спортен вестник "7 дни спорт" е на път да изгуби твърде много читатели в Ботевград и заради предварителните прогнози за предстоящите кръгове в лигата, правени от Росен Барчовски. Преди мача той само в две изречения спомена поне 5 пъти за очакваната победа на "Рилски спортист". Не е ясно на каква база е направена тази прогноза - може би само на значително по-големия бюджет на тима на домакините и наличието на петима чужденци в отбора, двама от които американци. Съмнително е обаче дали е гледал мач на "Балкан" от новия сезон, вероятно той просто действа както някои издания, които пишат репортажа си, преразказвайки с думи данните от статистиката от дадена среща. Впрочем настроения от рода, че "Балкан" е отбор втора ръка, се долавят съвсем отчетливо и сред хора от елитните баскетболни среди, някои от които свързани с Ботевград.

Фрапиращо бе изказването след мача на старши треньора на "Рилски спортист" Александър Тодоров. Оставяме малко настрана мнението му за съдиите. Като това, че наряд бил получил ботевградчанинът Николай Петров, който е член на Софийската съдийска колегия. Македонецът обаче не спомена с какво точно Петров е допринесъл за получилия се развой на мача, както направи по отношение на другия рефер Младен Субашиев заради отсъденото техническо нарушение срещу Богдан Боев. Не спомена обаче за скрития пети фаул на Богдан Боев. Съдийската тройка, начело с Владимир Цеков, просто се справи много добре с мача, каквато оценка биха дали и ботевградските фенове дори ако Балкан бе загубил.

По-изумяващо бе, че Тодоров нарече част от своите състезатели "манекени", че не се раздавали, че нямали желание. На което всеки, гледал мача, би се изсмял. Просто македонецът не допуска, че самият той може да е допуснал грешки. А по мнението на специалисти именно той е главният виновник за загубата на неговия отбор по начина, по който водеше мача.

Сега е ред емоциите да отстъпят. И у играчите на "Балкан", които след завръщането си в Ботевград отпразнуваха рождения ден на своя съотборник Мартин Маринов. Наричаният Скобе Брайънт - заради никейма си в чата - ботевградчанин, играл впрочем цели 4 сезона в Самоков, стана на 24.

Спокойно ще изчакат новата тръпка и феновете. А тя ще бъде още тази събота, когато в Ботевград гостува далеч по-класен от "Рилски спортист" съперник - шампионът Лукойл Академик. Начело с обичания и уважаван от тях заради всичко, което направи за "Балкан" в последните три години,  Георги Младенов.