Старши треньор, селекционер, консултант или брошка на нечий ревер? Пини Гершон би могъл да е всичко, но най-малко му отива да е последното. Висок му е рангът. Въпреки това заигравката на израелеца с българския баскетбол продължава. Не е съвсем ясно как, а по въпроса защо има различни хипотези.


След последната гощавка с шкембе чорба в София федерацията по баскетбол съобщи нещо, което се знаеше от два месеца - Пини не иска да води мъжкия национален отбор, но остава в България под някаква форма. От тази схема са доволни най-малко трима.


1. За президента на БФБаскетбол Михаил Михов половинчатото "да" на Гершон е като малка баничка - не стига, но може да залъже глада. От една страна, Михов отново се изправя пред нелеката мисия да намери читав треньор за посредствения ни отбор. От друга, името "Гершон" продължава да работи за имиджа на българския баскетбол. При това безплатно.


2. Без да се ангажира кой знае колко, самият Гершон решава две задачи. По-съществената е свързана с пари. Регистрирайки фирма в България, треньорът на Макаби (Тел Авив) си спестява около 250 000 долара на година, които иначе трябва да плати за данъци в Израел (схемата е почтена и не нарушава закона). Втората задача засяга синовния му дълг. Гершон е внук на пловдивски равин и иска да остави някаква диря в българската спортна история. За какво му е да си съсипва реномето на добър треньор, след като може да обслужи личния си интерес и като консултант?


3. Най-голям личен интерес от Пини Гершон има... Тити Папазов. Не са прави тези, които разправят, че треньорът на Левски е личен оръженосец на Пини Гершон. Истината е малко по-различна - Пини Гершон е личен ПР на Тити Папазов, негова котва и персонална връзка с белобрадия старец (разбирай го, както искаш). Докато израелецът е тук, за Папазов ще има парче от баскетболната пица. Замине ли си Пини, лошо за баскетбола, но три пъти по-лошо за Тити.


Въпреки провала на европейското първенство в Полша, схемата "Гершон" изглежда стабилна. Когато всички имат интерес, не се пита кой кого употрябава. А и в конкретния случай на повечето участници май им харесва.

Катерина Манолова