Новият софтуер от Google ще може да кара компютрите да стартират само за седем секунди. В четвъртък голямата компания показа за първи път Chrome OS.
Google демонстрира софтуера 4 месеца след като обяви, че готви операциона система. С този ход корпорацията стреля право срещу Microsoft и Apple.

Chrome OS прилича повече на браузер, отколкото на операционна система. Това, естествено, напълно се вписва в концепцията на Google, която иска да кара хората да се насочват повече към уеб – там, където могат да виждат рекламите.

Софтуерът, според компанията, ще може да бъде достъпен за празничния сезон на 2010 г. Той ще може да работи на нисък клас нетбуци, които отговарят на хардуерната спецификация, предпочитана от Google, а именно с твърдотелни дискове вместо бавните и енергоемки твърди дискове.

Тези машини ще са годни за работа в една реалност, където е налице почти непрекъснат, постоянен и изключително бърз интернет. Повечето от компютърната “работа” ще се извършва не от потребителските РС, а от големи мощни сървъри в уеб.

Сундар Пичай, вицепрезидент продуктово развитие за Google Chrome OS, обяви, че компютрите под Chrome OS ще могат да “зареждат” и достигат готовност за работа само за седем секунди. Това е толкова бързо, колкото човек да си включи домашния телевизор – натискаш копчето и докато се огледаш, вече може да ползваш уеб-приложения.