Google показа вчера дългоочаквания компютър с операционна система Chrome OS.  Едноврeменно с това, интернет гигантът обяви онлайн магазина за приложения Chrome Web Store.

Дебютиралият в Сан Франциско нетбук CR-48 все още не е напълно завършен. Компанията показа прототип, достъп до който засега имат само участниците в пилотна програма на Google.

По-късно, към средата на 2011 година Google ще пусне на пазара Chrome OS нетбук за масовия пазар. Компютърът ще работи с 3G услуга от оператора Verizon, като всеки потребител ще получава 100 MB безплатен трафик месечно за период от две години.

CR-48 предоставя също възможност за Wi-Fi свързаност. Моделът изполва процесор Intel Atom, има 12-инчов LCD екран, SSD устройство и пълноценна клавиатура.

Налични са опции за ползване на различни IDs на един и същи компютър, както и „гост" режим с „инкогнито” браузване. Потребителите ще могат да избират измежду различни тарифни планове.

 

Интересна е характеристиката Verified Boot, която осигурява, че операционната система е достъпна само като „read-only” фърмуер, така че никакъв външен софтуер не може да я модифицира. При зареждане на компютъра, Verified Boot удостоверява, че нищо от кода не е било модифицирано. Google нарича своята ОС „най-сигурната потребителска операционна система”.

Другото голямо обявление от Google е онлайн магазинът за приложения Chrome Web Store, който вече е напълно готов. Магазинът е интегриран с платежната система Google Checkout, така че потребителите могат да свалят приложения от него с един клик.

Някои приложения са достъпни с безплатни пробни версии, а други като това на Ню Йорк Таймс работят офлайн.