Националната седмица за борба със затлъстяването стартира от днес и ще продължи до 29 ноември. Тази година тя ще премине под мотото “Плодове и зеленчуци за здраве".

Затлъстяването представлява състояние на прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма. В зависимост от степента на това натрупване, състоянието се класифицира като наднормено тегло, или като затлъстяване, представляващи различни степени на здравен риск. За целите на практиката оценката на телесното тегло се прави най-често посредством така наречения  индекса на телесната маса – ИТМ. Същият се изчислява по формулата:
                   Телесно тегло (kg)
ИТМ = -------------------------------------- = (kg/m2)
                           (Ръст в m)2

Класификация ИТМ (kg/m2) Риск от съпътстващи заболявания
Поднормено тегло <18.5       Нисък
Нормално тегло 18.5 – 24.9   Нисък
Наднормено тегло  ≥ 25.0
 предзатлъстяване 25.0 – 29.9  Повишен
 Затлъстяване    I  степен
30.0 – 34.9    Умерено повишен
 Затлъстяване   II  степен 35.0 – 39.9    Висок
 Затлъстяване   III степен ≥ 40.0            Много висок

Затлъстяването е резултат от нарушено равновесие между енергийния внос чрез храната и енергоразхода на индивида. Честа причина за това състояние е свръххраненето, т.е. прием на повече от необходимата за основната обмяна и за двигателната активност енергия.
Свръхконсумацията на енергийни храни може да се дължи на психологически, наследствени и хормонални фактори. Известен е фактът, че индивиди с наследствена обремененост са предразположени в по-висока степен към затлъстяване. Дори лекото повишаване на телесното тегло увеличава заболеваемостта и смъртността от заболявания, свързани с нарушена обмяна на веществата.
Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна смърт. Доказана е връзката между затлъстяването и редица заболявания:сърдечно-съдови, неинсулин зависим захарен диабет (тип 2), злокачествени заболявания /рак/, респираторни(дихателни) проблеми, скелетно-мускулни болести, психосоциални проблеми.

Най-добрият подход в лечението на затлъстяването е комплексният, т.е. този, който повлиява и двете страни на енергийното равновесие – понижаване приема и увеличаване разхода на енергия. Така комплексните програми за профилактика и лечение на този здравен проблем включват промяна в начина на живот с няколко основни елементи:

Диетични режими – рестриктивно-енергийните диетични режими са в основата на повечето програми за лечение на затлъстяването /задължително под лекарски контрол/;
Двигателна активност – физическите упражнения увеличават енергоразхода и са задължителна част в програмите за лечение на затлъстяването, като те трябва да са съобразени с индивидуалните възможности на организма;
Промяна в хранителните навици – правилен режим на хранене; избягване на пикантните подправки и солта; прием на достатъчно количество вода и течности; ниска консумация на мазнини, алкохол и прости захари; маломерни порции.

Профилактиката на затлъстяването в зряла възраст започва още в детския и юношески период. Свръхтеглото и затлъстяването при деца и юноши трябва да бъде навреме овладяно. Лекарите диетолози са водещи при прилагане на диетичните режими, а кинезитерапевтите – при дозирането на двигателната активност, в т.ч. фитнес-процедурите.

Източник: РИОКОЗ - София област