На основание Закона за управление на етажната собственост и във връзка с § 3 от Преходните и заключителни разпоредби е необходимо собствениците на всички сгради в режим на етажна собственост, които не са провели до този момент общо събрание, да свикат такова в срок до 31.01.2010г. 
За проведеното общо събрание е необходимо да се състави протокол. Протоколът се изготвя в седемдневен срок от провеждането на общото събрание и съдържа дата и място на провеждането, дневен ред, явилите се лица и идеалните части от етажната собственост, които те представляват, направените предложения и приетите решения. 
В община Ботевград е създаден публичен регистър на сградите в режим на етажна собственост. За целта е необходимо председателите на управителните съвети на сградите в режим на етажна собственост да попълнят заявление до кмета на общината. Заявлението е по образец и съдържа информация за сградата или отделния вход-местонахождение, идентификатор, година на построяване, вид на строителната система, брой етажи, разгъната застроена площ и брой самостоятелни обекти в сградата. Председателят на управителния съвет в 14-дневен срок от провеждане на учредителното събрание внася в общинска администрация заявление за вписване в публичния регистър.
При коректно попълнена информация в 14-дневен срок от подаване на заявлението в общинската администрация се вписват данните в публичния регистър.При неизпълнение  на задълженията по Закона за управление на етажната собственост се налагат глоби, съгласно Административнонаказателните разпоредби на чл.56 от ЗУЕС.

Информацията е предоставена от община Ботевград.