Три отделения в МБАЛ ще разполагат с ВИП стаи. Изграждането им ще започне от следващата седмица. Всяка стая ще разполага със самостоятелен санитарен възел с изцяло обновено обзавеждане. Дограмата на помещенията също ще бъде подменена. Във ВИП стаите ще има комуникации за интензивно лечение: кислород, сгъстен въздух, аспирационна система. Обзавеждането ще включва две легла – за болния и за придружител, мека мебел, плазмен телевизор. Всяка стая ще бъде с окачен таван, антибактериална PVC облицовка на пода и с излаз на тераса, която също ще бъде ремонтирана.
Разходите за ремонт и обзавеждане на една ВИП стая ще са около 20 000 лв. Помещенията ще бъдат готови през първото тримесечие на следващата година. На този етап ръководството на болницата не е определило цена за настаняване във ВИП стая.
“Обособяването на луксозни помещания в болницата е продиктувано от желанието на наши пациенти. Напоследък все повече хора изискват да се лекуват в по-приятна обстановка с повече удобства”, каза пред наш репортер управителят на болницата д-р Филип Филев. Той съобщи още, че междувременно ще започне ремонт на всички санитарни възли в болницата. “До този момент се въздържах от ремонтни дейности в МБАЛ, защото очаквах да стартира проект за изцяло реновиране на сградата на здравното заведение. Но това явно няма да стане и през следващата година, а санитарните възли се нуждаят от спешен ремонт. За целта ще потърся помощ от спонсори. Ще осигуря и средства от собствени приходи на болницата”, каза още управителят на МБАЛ. Д-р Филев информира, че вече е извършен ремонт на малкото перално помещение в болницата, в което ще бъдат разположени обикновените перални машини, а до средата на следващата година ще бъде ремонтирано и оборудвано с асептична пералня голямото помещение в сектора.